Platform over bouwmaterieel & bouwmachines
Nog efficiënter – zelfs op volle kracht

Nog efficiënter – zelfs op volle kracht

In 2022 brengt Mercedes-Benz Trucks de derde generatie van zijn OM 471, de motor voor zware bedrijfsvoertuigen, op de markt.

  • Optimalisatie van de aandrijflijn
  • Een verdere daling van het brandstofverbruik tot 4%
  • Een nieuw ontwikkeld systeem om uitlaatgassen te zuiveren
  • Verbeterde brandstofefficiëntie; voldoet aan de strengste emissienormen, zoals Euro VIe
  • Twee speciaal gebouwde varianten van de turbolader die het brandstofverbruik verminderen of de krachtontwikkeling verbeteren
  • Powershift Advanced voor snellere schakelbewegingen en duidelijk kortere koppelonderbrekingen
  • Het bereik van Top Torque werd verruimd om in de hoogste versnellingen (7 tot 12) meer koppel te bieden
  • Gebouwd in de motorenfabriek van Mannheim
  • Karin Rådström, CEO Mercedes-Benz Trucks: “Bij de ontwikkeling van de derde generatie van de OM 471 ging onze aandacht consequent uit naar de behoeften van onze klanten. Het was onze bedoeling om de TCO (totale exploitatiekosten) en het brandstofverbruik te verminderen. Dat komt niet alleen onze klanten ten goede, maar ook het milieu. “

Krachtig, extreem betrouwbaar, rendabel in het dagelijkse gebruik, een laag brandstofverbruik en tegelijk toch dynamisch: transportbedrijven stellen uiteenlopende eisen aan hun trucks – want daar verdienen ze hun boterham mee. En wegens het tekort aan chauffeurs is het ook niet onbelangrijk om een sterke troef in handen te hebben, namelijk trucks waar chauffeurs graag mee rijden. De aandrijflijn, die ongeveer 50% en dus het grootste deel van de toegevoegde waarde van de truck uitmaakt, speelt daarbij een belangrijke rol. 

Met de twee vorige generaties van zijn OM 471, de motor voor zware toepassingen, had Mercedes-Benz Trucks telkens weer een nieuwe norm ingevoerd: het motorsysteem, de versnellingsbak en de assen van de geïntegreerde aandrijflijn van de OM 471 zijn optimaal op elkaar afgestemd en worden, volgens de hoogste kwaliteitsnormen, in de eigen motorfabrieken van het bedrijf gebouwd. De fabriek van Mercedes-Benz in Mannheim neemt op dat vlak het voortouw: als het kenniscentrum van Daimler Truck voor motoren die voor zware bedrijfsvoertuigen bestemd zijn, en als deel van het wereldwijde productienetwerk voor onderdelen van de aandrijflijn.

Technologie loont

Met de derde generatie, die nu besteld kan worden en vanaf oktober 2022 geleverd wordt, zet Mercedes-Benz Trucks een nieuwe stap en rust het zijn goed verkopende motor voor zware bedrijfsvoertuigen uit met een hele reeks van innovaties die de efficiëntie ervan nog verhogen. Elk van die verbeteringen helpt om aan de hoge eisen van vlootexploitanten en professionele truckchauffeurs tegemoet te komen.

Karin Rådström, lid van de Raad van Bestuur van Daimler Truck Holding AG, en verantwoordelijk voor Europa en Latijns-Amerika en voor het merk Mercedes-Benz Trucks: “Bij de ontwikkeling van de derde generatie van de OM 471 ging onze aandacht consequent uit naar de behoeften van onze klanten. Het was onze bedoeling om de TCO (totale exploitatiekosten) en het brandstofverbruik te verminderen. Dat komt niet alleen onze klanten ten goede, maar ook het milieu.”

De derde generatie van de OM 471 die in de Mercedes-Benz Actros en de Mercedes-Benz Arocs ingebouwd wordt, onderscheidt zich door een reeks van technische innovaties. “Alle innovaties zijn consequent ontwikkeld om de TCO (totale exploitatiekosten) te verminderen, meer bepaald door het brandstofverbruik en de bedrijfskosten te verminderen en het rendement te verhogen, zonder de prestaties, de rijdynamiek of het rijcomfort in het gedrang te brengen,” legt Christoph Mertens uit, de projectmanager voor de nieuwe motor bij Daimler Truck. Net als bij de tweede generatie van de motor hebben de ingenieurs van Mercedes-Benz Trucks ook bij de derde generatie een opmerkelijke vooruitgang geboekt. Met andere woorden: technologie loont, is goed voor het milieu en maakt rijden leuk.

Een grotere brandstofefficiëntie dankzij de verbeterde verbranding, de aan specifieke toepassingen aangepaste turboladers en de verminderde wrijving

De verbeteringen in de efficiëntie waar de derde generatie van de OM 471 blijk van geeft, zijn te danken aan een aantal motorinnovaties. Bijvoorbeeld de vorm van de zuigeruitsparingen, het ontwerp van de brandstofverstuivers en de parameters van de cilinderkop die de gaswisseling beïnvloeden, werden grondig verbeterd. Daardoor kon de compressieverhouding van de zescilinder-in-lijnmotor van 18,3:1 tot 20,3:1 verhoogd worden wat tot een efficiëntere verbranding met een maximale ontstekingsdruk van 250 bar leidt.

Een van de belangrijkste hefbomen om de brandstofefficiënte van moderne dieselmotoren te verbeteren, bestaat erin de turbolader te optimaliseren. Met de derde generatie van de OM 471 introduceert Mercedes-Benz Trucks twee nieuwe varianten van de turbolader die intern ontwikkeld werden, binnenshuis gebouwd worden en heel nauwkeurig op de uiteenlopende behoeften van de klanten inspelen. Bij de variant die het verbruik optimaliseert, ligt de focus op het laagst mogelijke brandstofverbruik – die turbolader is bedoeld voor het langeafstandsvervoer met krachtbronnen die een vermogen tot 350 kW (476 pk) ontwikkelen.

De tweede variant van de turbolader is ontwikkeld om een hoog motorvermogen en een krachtige motorrem mogelijk te maken en is ideaal voor het zware transport of voor de bouwsector – met krachtbronnen die tot 390 kW (530 pk) ontwikkelen. Bij de uitvoeringen van de OM 471 met lage en middelhoge vermogens bedraagt de maximale brandstofbesparing in vergelijking met de vorige generatie tot vier procent; bij de krachtige motoruitvoeringen is een besparing tot 3,5% mogelijk.  Dankzij het lagere verbruik dalen zowel de bedrijfskosten als de  CO2-emissies. De vermogensvariant van de turbolader wordt ook gebruikt in de minder krachtige uitvoeringen van de Arocs, de truck voor de bouwsector.

Minder wrijvingsverliezen en regeling van de oliedruk (olie met lage viscositeit)

De derde belangrijke hefboom om de brandstofefficiëntie te verhogen, naast het verbrandingsproces en de turbolading, is een vermindering van de wrijvingsverliezen. Met het oog daarop is de derde generatie van de OM 471 uitgerust met een nieuw ontwikkelde klep die de druk van de motorolie regelt. Die klep is achter de oliepomp en voor de oliethermostaat ingebouwd. Een elektrische regelaar stuurt de klep volgens een kenveld aan om de druk te verminderen. Hoeveel de oliedruk kan dalen, wordt berekend op basis van een complexe matrix die rekening houdt met alle motoronderdelen en hun specifieke behoeften, zoals smering of koeling. Een nieuw ontwikkelde motorolie met een lage viscositeit maakt het mogelijk om de oliedruk beter te regelen – de olie verhoogt de brandstofefficiëntie zonder dat de intervallen voor de oliewissel korter worden of de slijtage van motoronderdelen toeneemt.

Een nieuw ontwikkeld systeem om uitlaatgassen te zuiveren

Het systeem om de uitlaatgassen te zuiveren, werd volledig vernieuwd en aan het nieuwe verbrandings- en regelsysteem van de OM 471 aangepast. Dat helpt op zijn beurt om de brandstofefficiëntie te verhogen. Het systeem beperkt de tegendruk en verhoogt ook de eenvormigheidsindex van het AdBlue, wat tot een betere omzetting van de NOx en een lager brandstofverbruik leidt. De NOx-sensors maken het mogelijk om, samen met het gesloten en aanpasbare NOx-regelcircuit en het predictieve SCR-temperatuurmodel, de emissies nog stabieler te houden. Het systeem voldoet zelfs aan de strengste emissienormen, zoals Euro VIe, die bij normale gebruiksomstandigheden een effectieve beperking van de uitlaatgassen tijdens de volledige, normale levensduur van een voertuig voorschrijven.

Een hoge rijdynamiek dankzij Powershift Advanced en Top Torque

Mercedes-Benz Trucks heeft bij de derde generatie van de OM 471 niet alleen oog gehad voor het rendement, de stevigheid en de betrouwbaarheid van de motor, maar heeft ook aandacht besteed aan de rijdynamiek – een ander aspect waar klanten belang aan hechten.  De ingenieurs hebben de aandrijflijn dan ook vanuit dat standpunt onder handen genomen. De nieuwe geautomatiseerde versnellingsbaksturing PowerShift Advanced maakt het mogelijk om in tal van situaties sneller en vlotter weg te rijden en te accelereren dankzij de heel nauwkeurige keuze van de versnelling. Snellere schakelbewegingen in de hoogste versnellingen verminderen de duur van de koppelonderbreking tot 40%.  Ook de instellingen van het gaspedaal werden nog verder verbeterd: de grotere gevoeligheid in het begin van de pedaalbeweging stelt de bestuurder in staat om preciezer te manoeuvreren, terwijl de snelle reactietijd wanneer het gaspedaal dieper ingedrukt wordt, in een betere dynamiek bij een hoge belasting resulteert. Met die gaspedaalinstellingen wordt het ook eenvoudiger om rotondes te nemen en nadien weer te versnellen.

Een andere blikvanger is het grotere bereik van Top Torque. Dat systeem is beschikbaar voor de motoren van 300 kW (450 pk) en 350 kW (476 pk) in combinatie met de G281-versnellingsbak en stuurt, als een van de hoogste versnellingen (7 tot 12) ingeschakeld is en het programma ‘A Standard’ geactiveerd, een krachtig koppel van 200 Nm naar de krukas. Gewoon door een knop in te drukken, beschikt u over vermogen wanneer u dat echt nodig heeft – bijvoorbeeld op de oprit van een snelweg of bij een inhaalmanoeuvre. En bespaart u tegelijk brandstof. Extra toegevoegde waarde die zowel voor bestuurders als vlootexploitanten loont.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?