De nieuwe elektrische vrachtwagen voor lange afstandstransport van Volvo heeft een actieradius tot 600 kilometer en zijn batterijen kunnen in 40 minuten worden opgeladen. Voor het eerst onthult Volvo zijn nieuwe zware elektrische vlaggenschip dat het langeafstandstransport kan revolutioneren.
Volvo Trucks zal in het tweede kwartaal van 2026 officieel zijn nieuwe elektrische vrachtwagen voor lange afstanden, de Volvo FH Aero Electric met e-as, lanceren en bestellingen beginnen te aanvaarden. Nu worden er echter al beelden en meer details onthuld. Klanten kunnen bovendien een intentieverklaring ondertekenen om de nieuwe vrachtwagen te kopen.
De nieuwe FH Aero Electric is ontworpen voor langeafstandstransport, een segment dat een groot deel van de CO2-uitstoot in het vrachtvervoer veroorzaakt en dat tot nu toe moeilijk te elektrificeren was. De nieuwe truck zal snellaadcapaciteit hebben en tot 600 km puur elektrisch kunnen rijden.
“Dit is een echte doorbraak in emissievrij transport. Transportbedrijven kunnen nu echt lange afstanden afleggen met elektrische vrachtwagens zonder in te leveren op productiviteit. De ultrasnelle laadmogelijkheid en het hoge laadvermogen maken dit tot een zeer competitieve oplossing”, zegt Roger Alm, president van Volvo Trucks.
“Elektrische vrachtwagens in het langeafstandstransport zullen een belangrijke bijdrage leveren aan de vermindering van CO2-uitstoot in onze sector, omdat hier per vrachtwagen de grootste besparingen te realiseren zijn. Dit is goed nieuws voor transportbedrijven en de samenleving.”
Het opladen van de batterijen in de nieuwe Volvo FH Aero Electric zal sneller gaan doordat de elektrische truck is aangepast aan de nieuwe MCS-standaard (Megawatt Charging System). Het opladen van het accupakket (van 20% tot 80%) duurt ongeveer 40 minuten, wat betekent dat dit binnen de wettelijk verplichte rusttijd voor vrachtwagenchauffeurs in de EU kan gebeuren. Dit draagt bij aan een hoge productiviteit. Dankzij deze snellaadmogelijkheid wordt echt langeafstandstransport op één dag mogelijk.
De nieuwe elektrische vrachtwagen kan een totaalgewicht van 48 ton bereiken en heeft een laadvermogen dat vergelijkbaar is met dat van een conventionele dieseltruck. Het laadvermogen wordt mogelijk gemaakt door een extra ondersteunende naloopas (6×2-asconfiguratie), waardoor er meer batterijen aan boord kunnen en de gewichtsverdeling wordt geoptimaliseerd, rekening houdend met het gewicht van de extra batterijen in combinatie met zware trailers.
De lange actieradius van Volvo’s nieuwe vrachtwagen is mogelijk dankzij de nieuwe aandrijftechnologie, de zogenaamde e-as, die ruimte creëert voor aanzienlijk meer batterijcapaciteit. De nieuwe FH Aero Electric kan tot 8 batterijen aan boord hebben met een totale batterijcapaciteit van 780 kWh.
De nieuwe vrachtwagen, die ook met een standaardcabine beschikbaar zal zijn, vormt een belangrijke aanvulling op het brede aanbod van elektrische vrachtwagens en gerelateerde diensten van Volvo Trucks. Deze diensten omvatten onder andere route-evaluaties om geschikte trajecten voor elektrificatie te bepalen, efficiënte laadoplossingen onderweg en in de thuisbasis, en gedetailleerde prestatieanalyses van elektrische truckvloten.
“Wij hebben het meest complete aanbod van elektrische transportoplossingen in de sector en beschikken over meer dan vijf jaar ervaring in het ondersteunen van duizenden klanten, groot en klein, bij hun overstap naar elektrisch. Volvo Trucks is dé partner voor transportbedrijven die willen starten met hun decarbonisatie”, zegt Roger Alm.
Volvo Trucks is wereldwijd marktleider op het gebied van middelzware en zware elektrische vrachtwagens, met acht batterij-elektrische modellen in het portfolio. Dankzij het brede productaanbod is elektrificatie mogelijk in stedelijke en regionale distributie, de bouw, afvalbeheer en nu ook langeafstandstransport. Volvo startte de serieproductie in 2019 en heeft sindsdien meer dan 5.000 elektrische vrachtwagens geleverd aan klanten in 50 landen.
Volvo Trucks stimuleert de overgang naar fossielvrij transport om zijn doel van netto-nul uitstoot in 2040 te bereiken, met behulp van een driesporen-technologiestrategie. De technologiebenadering met drie sporen is gebaseerd op batterij-elektrisch, brandstofcel-elektrisch en verbrandingsmotoren die draaien op hernieuwbare brandstoffen zoals groene waterstof (geproduceerd door water te splitsen in waterstof en zuurstof met behulp van hernieuwbare elektriciteit), biogas, biodiesel of HVO (gehydrotreatede plantaardige olie).