De Scania XT, een model dat voor alle cabineversies en alle motoren gekozen kan worden, is gemaakt voor de zwaarste klussen en uitdagende omstandigheden. Een karakteristiek kenmerk van de Scania XT is de uiterst robuuste bumper die aan de voorkant van de cabine 150 mm uitsteekt. Hij geeft het voertuig een stoer uiterlijk dat zowel kracht als robuustheid uitstraalt.
Daarnaast kunnen klanten van de Scania XT kiezen uit verschillende afwerkingsmogelijkheden die een bijdrage leveren aan meer productiviteit en de indruk van onverzettelijke kracht versterken.
De bumper biedt een oploophoek van ongeveer 25 graden, afhankelijk van de uitvoering in termen van bandenkeuze en chassis. In combinatie met een beschermplaat en de koplampbescherming heeft de XT-versie een bijzonder robuuste en sterke voorkant, die met gemak tegen een stootje of lichte aanrijding kan zonder schade aan de onderliggende constructie op te lopen. In het midden bevindt zich een zeer toegankelijke sleeppen met een capaciteit van 40 ton. Dat is geen overbodige luxe als het voertuig een ander voertuig moet lostrekken of zelf assistentie nodig heeft wanneer het volgeladen is.
“Het XT-model van Scania is echt bedoeld als bouwvoertuig in een serie verschillende uitvoeringen voor verschillende toepassingen die vaak in zeer zware omstandigheden worden ingezet, zowel op de weg als op ruw terrein”, aldus Stef Holemans, Director Sales Scania Belux. “De situaties waarin ze worden ingezet variëren van slechte wegen tot krappe bouwlocaties. Tel daarbij de zware omstandigheden die het voertuig moet trotseren, waarbij een paar schrammen en stoten niet meteen een bezoek aan de garage betekenen. Transportbedrijven in de bouwsector moeten erop kunnen vertrouwen dat hun voertuig altijd beschikbaar is wanneer het nodig is. Ongeplande uitval kan funest zijn voor de planning van zowel het transportbedrijf zelf, als van de aannemer aan wie de transportdiensten verleend worden.”
Los van het ontwikkelen en het vergemakkelijken van de uitvoering van carrosseriebouw via Plug & Play voor de vrachtwagens zelf, richt Scania zich ook op informatie en training. Zo is er een uitgebreide website (truckbodybuilder.scania.com) met handige informatie en tekeningen. Daarnaast biedt Scania op regelmatige basis trainingen aan carrosseriebouwers om ze de laatste ontwikkelingen bij te brengen. Deze trainingen zijn zowel fysiek als online beschikbaar.
“We ontvangen veel lof over de manier waarop we de chassis voorbereiden voor de carrosserie”, aldus Stef. “Carrosseriebouwers zijn zich bewust van het feit dat we hoge ambities hebben en het serieus menen wanneer we zeggen dat we voor hen klaar staan om hen te ondersteunen. Precies zoals we dat met onze klanten doen, willen we ook met de carrosseriebouwers een relatie opbouwen en onderhouden. Dat vertaalt zich meteen in kortere doorlooptijden, meer productiviteit en een betere nachtrust voor alle betrokkenen. We hebben per slot van rekening een gemeenschappelijk doel: de kosten en de doorlooptijd van de truck voor de klant tot een minimum terugbrengen en hem de beste oplossing bieden voor zijn toepassing.”
Steeds vaker worden in aanbestedingen eisen opgenomen omtrent de uitstoot van CO2 bij een bouwplaats of een project. Deze eisen kunnen oplopen tot een volstrekt emissieloze inzet van (logistiek) materieel op de bouwplaats. Vaak betekent dit dat men de bouwlocatie alleen met elektrische vrachtwagens kan bereiken. Scania heeft een volledig programma elektrische voertuigen die voor veel verschillende toepassingen geschikt zijn. De chassis zijn modulair opgebouwd, zodat een grote flexibiliteit mogelijk is. Een e-PTO kan worden gebruikt om emissieloos extra apparatuur aan te drijven. Daarnaast zijn veel carrosseriebouwers inmiddels getraind in het werken met een Scania e-truck.
Neem dan rechtstreeks contact op met Scania Belgium.