Colas Belgium heeft onlangs zijn eerste Volvo FM 6×2 Electric vrachtwagen in gebruik genomen. Het voertuig zal in het Noorden van het land worden gebruikt om de verkeersborden te installeren die nodig zijn voor de wegwerkzaamheden. Deze investering past in het streven van Groupe Colas om haar CO₂- voetafdruk tegen 2030 aanzienlijk te verminderen.
Colas Belgium, onderdeel van de Franse Colas-groep, is gespecialiseerd in de bouw en het onderhoud van weg-, spoor-, haven-, luchthaven-, industriële en logistieke infrastructuur. Deze activiteiten worden ondersteund door een veelzijdige vloot van 95 vrachtwagens. “Iets meer dan de helft van deze vloot is toegewezen aan de activiteiten van materiaaltransport, terwijl de rest wordt gebruikt voor zogenaamde beroepsactiviteiten. Sinds 2020 is Volvo Trucks de exclusieve vrachtwagenleverancier van Colas Belgium. Dit betekent dat deze constructeur vandaag al bijna de helft van onze vrachtwagenvloot voor zijn rekening neemt. Hoewel onze groep reeds in verschillende elektrische trucks in Europa investeerde, is deze Volvo FM Electric de eerste die in onze Belgische vloot wordt opgenomen. En het zal zeker niet de laatste zijn, gezien onze sterke ambitie om onze ecologische voetafdruk te verkleinen,” zegt Christian Jacques, Equipment Director bij Colas Belgium.
In 2021 lanceerde Groupe Colas inderdaad het ACT-programma, waarvan een van de doelstellingen is om de directe en indirecte uitstoot van broeikasgassen (Scope 1, 2 en 3) tegen 2030 met 46,5% te verminderen. De aankoop van deze FM Electric maakt dus duidelijk deel uit van dit programma.
“De FM Electric van Colas Transport Belgium, geleverd door onze dealer Paesen Trucks in Heusden Zolder, is een 6×2 bakwagen uitgerust met een kraan achter de cabine en een open laadbak. De opbouw is gerealiseerd door Luyckx in Brecht. De truck is uitgerust met zes batterijpacks – van in totaal 540 kWh – die hem een actieradius van 250 tot 300 km geven, afhankelijk van de intensiteit van het gebruik van de kraan,” voegt Yves Verheyden, Key Account Manager bij Volvo Trucks België, toe.
“Dit voertuig is gebaseerd in Heusden Zolder en wordt gebruikt voor de levering en installatie van tijdelijke signalisatie voor onze werven, zoals borden, palen, betonnen steunblokken, enz. Hij wordt in het grootste deel van Vlaanderen ingezet en keert elke dag terug naar zijn basis, die we hebben uitgerust met snelladers. Deze worden voornamelijk gevoed door elektriciteit die ter plaatse wordt opgewekt door onze windturbines en fotovoltaïsche panelen”, voegt Christian Jacques toe.
“Een jaar lang hebben we de verplaatsingen van het vorige signalisatievoertuig geanalyseerd. We ontdekten dat het zelden afstanden van meer dan 300 km per dag aflegde. Het bereik van de FM Electric is dus perfect aangepast aan deze activiteit,” vervolgt hij.
Yves Verheyden voegt hieraan toe: “De bouwsector leent zich bijzonder goed voor het gebruik van elektrische trucks, omdat deze voertuigen over het algemeen relatief korte afstanden afleggen. Bovendien werken ze vaak vanuit hun standplaats, wat het opladen van de batterijen vergemakkelijkt. Volvo Trucks heeft daarom een bijzonder breed assortiment elektrische modellen voor deze sector ontwikkeld, gaande van eenvoudige 4×2 bakwagens tot complexe 8×4 voertuigen”.
Het totaalgewicht (MMA) van deze FM Electric is 28 ton. Omdat het voor elektrische trucks is toegestaan om 2 ton meer te wegen dan de wettelijke limiet, is het laadvermogen bijna gelijk aan dat van een dieselvoertuig, ondanks het gewicht van de batterijen.
“In het kader van ons beleid om de CO2-uitstoot te verminderen, lijkt de elektrificatie van ons vrachtwagenpark – en uiteindelijk ook van onze werfmachines – de juiste weg vooruit. Dankzij de subsidie van het Vlaamse Agentschap Innovatie en Ondernemen (VLAIO) en het feit dat deze truck voornamelijk gebruik maakt van ter plaatse opgewekte elektriciteit, bereiken we voor deze FM Electric een bedrijfskost (TCO) die vergelijkbaar is met die van een dieseltruck. De HVO-optie wordt ook overwogen, maar de hoge kosten van deze duurzame brandstof blijven een barrière voor het gebruik ervan,” besluit Christian Jacques.