Platform over bouwmaterieel & bouwmachines
4-asser met sterke tridem

4-asser met sterke tridem

4-assers zijn in de bouw populair omwille van hun groot laadvermogen bij een relatief compacte bouw. Er is daarbij een duidelijke verschuiving merkbaar naar een asconfiguratie met drie assen achteraan voor een nog betere aslastverdeling, zoals bij de DAF CF en XF FAW 8×4.

Die FAW 8×4 met gestuurde naloopas is één van de speerpunten in het initiatief van DAF gericht op de bouwsector. In de bouwsector worden namelijk 67 % vrachtwagens gebruikt tegenover 33 % trekkers. Vrachtwagens met vier assen en 32 ton MTM zijn veel gevraagd omdat ze een groot laadvermogen bieden. Omdat de klassieke 8×4 met twee sturende assen en een aangedreven tandem zijn beperkingen heeft op het gebied van manoeuvreerbaarheid en de lastverdeling op de assen, ontwikkelde DAF de FAW met één vooras en een tridemstel bestaande uit een aangedreven tandem en een gestuurde naloopas.

Dat verleent de FAW een veel betere manoeuvreerbaarheid, mede door een stuuruitslag van 49°. De draaicirkel muur-muur bedraagt slechts 8,5 m. Ter vergelijking, voor een qua lengte vergelijkbare FAD 8×4 is dat 10,8 m. Hierdoor is een FAW 8×4 bij uitstek geschikt voor toepassingen in de bouw waar er weinig ruimte voorhanden is. Als opbouw komen een kipper, een opbouw met laadkraan of een combinatie van laadkraan met afzetsysteem voor containers in aanmerking. Het FAW 8×4 chassis heeft een technisch MTM van 37 ton (wettelijk MTM is 32 ton).

De FAW 8×4 versie met tridem is een mooie aanvulling van het DAF programma voor de bouw.

 

Breed gamma voor de bouw

De klanten in de bouw vragen een grotere diversiteit aan uitvoeringen en zijn nog gevoeliger voor betrouwbaarheid omdat de trucks normaal gezien langer in dienst gehouden worden, intensief gebruikt worden en er doorgaans geen reservevoertuigen zijn. DAF speelt hierop in met een programma van de 4×2 LF tot de CF en XF 4-assers (in Nederland en sommige andere landen zijn ook 5-assers leverbaar). Wijzen we er tevens op dat in de DAF Academy specifieke opleidingen beschikbaar zijn voor de bouw.

De meeste vrachtwagens voor de bouw zijn te vinden in het gamma CF en XF voertuigen met 4×2, 6×2, 6×4, 8×2 en 8×4 varianten. Nieuwigheden in dit gamma zijn:

Een 10 ton vooras met paraboolvering voor toepassingen met een zware laadkraan achter de cabine of afvalverwerking. De bestaande 7,5 ton, 8 ton en 9 ton voorassen blijven in het programma.

Een naloopas met dubbele bandenmontage en hoge statische belasting, zeer geschikt voor afzetsystemen.

Een 7,5 ton sleepas met enkele montage en nieuw, gegoten aslichaam. Het gewicht werd met 10 kg verlaagd, ondanks een hogere stijfheid. De statische belastbaarheid werd verhoogd met 25 % tot 26 ton.

Tandemaandrijving met een tandemstel met acht reactiestangen, een laag zwaartepunt, lage onderhoudskosten, een grote pendelweg voor uitstekende tractie off-road en een hoge stabiliteit. DAF biedt 19, 21 en 26 ton tandems met enkele reductie en 21 en 26 ton tandems met naafreductie.

De XF FTM zwaar transport trekker voor treingewichten van 70 tot 120 ton.

De XF 8×2 met twee gestuurde voorassen (8 of 9 ton) en een gestuurde naloopas (7,5 ton).

Op het gebied van dienstverlening werkte DAF een specifieke service uit, zoals de DAF MultiSupport reparatie- en onderhoudscontracten voor bouwvoertuigen. Nieuw in het programma is een extra uitgebreid ‘Uptime pakket’ met gegarandeerde mobiliteit. Vermelden we tenslotte nog dat de bouwchassis bijzonder opbouwvriendelijk zijn door het BAM-concept (Body Attachment Method) met een volledige voorbereiding voor de opbouw van diverse typen.      

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details