Platform over bouwmaterieel & bouwmachines
Circuit Zolder heropent met gloednieuwe asfaltlaag

Circuit Zolder heropent met gloednieuwe asfaltlaag

Met zijn tien bochten, waaronder drie chicanes, vormt Circuit Zolder niet alleen een vier kilometer lange uitdaging voor racepiloten, maar ook voor aannemers. Het was alweer vijftien jaar geleden dat het befaamde circuit een nieuwe asfaltlaag kreeg, dus werd het hoog tijd om de racebaan in zijn glorie te herstellen. Hoofdaannemer APK deed daarvoor een beroep op Topcon voor een volledige 3D-opmeting van het circuit. En ook de andere partijen van dit bijzondere project kozen voor Topcon-producten én -service. Samen zorgden ze voor een meer dan geslaagd resultaat: Circuit Zolder ligt er beter bij dan ooit tevoren!

APK leidde de werken in goede banen en nam enkele partners onder de arm.

 

David Vanderbeek, infrastructuurverantwoordelijke van Circuit Zolder, legt uit waarom het tijd was voor een nieuwe asfaltering: “Het asfalt van een circuit moet gemiddeld om de tien tot vijftien jaar vernieuwd worden. Op dat moment ligt de wegbedekking er naar ‘normale’ standaarden nog zeer goed bij, maar op deze baan worden snelheden van 230 km/u gehaald. In zo’n omstandigheden heeft ieder scheurtje en elke oneffenheid in de weg een enorme impact. Door het circuit te vernieuwen, wilden we niet alleen de veiligheid, maar ook het comfort van de racers verhogen.”

Alles in 3D

APK leidde de werken in goede banen en nam enkele partners onder de arm. Als eerste was het de beurt aan Top-Off om de bestaande asfaltlaag uit te frezen. Voor het team daadwerkelijk begon, werd de bestaande toestand opgemeten. Dat gebeurde niet op de klassieke wijze met meetstok, maar met een IP-S3, een mobile mapper van Topcon.  “Topcon zorgde niet alleen voor de 3D-opmeting van het circuit, maar was intensief betrokken bij het hele project. Ze luisterden echt naar onze noden en stuurden bij waar nodig. Tot in de eindfase konden we op hen rekenen”, klinkt het bij APK, hoofdaannemer van het project Top-Off en Topcon zijn geen onbekenden voor elkaar. Hun partnerschap verloopt al meer dan tien jaar erg succesvol. De keuze om ook dit project in 3D uit te frezen was dan ook snel gemaakt. Met het SmoothRide-systeem van Topcon werden belangrijke plekken zoals de chicanes in een mum van tijd exact opgemeten. Zo werd snel duidelijk hoeveel asfalt er moest verdwijnen en waar er verbeteringen aan de hellingen moesten gebeuren om tot het gewenste resultaat te komen. Op die manier kon de baan sneller én tot op de millimeter nauwkeurig worden uitgefreesd.  “Meer dan tien jaar geleden kozen we voor Topcon als exclusieve partner. De geslaagde samenwerking op Circuit Zolder bewijst maar weer eens dat we een sterk team zijn”, aldus Top-Off, uitvoerder van de freeswerken.

De bestaande toestand werd opgemeten met een IP-S3, een mobile mapper van Topcon.

 

Realtime monitoring

Na het uitfrezen plaatste APK de nieuwe curbstones en de afvoergoten, waarna het tijd was voor de nieuwe asfaltlaag. Deze werd geplaatst door Grizaco. De samenstelling van het asfalt blijft – zoals bij alle beroemde circuits – een goed bewaard geheim. De plaatsing werd in realtime gemonitord met behulp van Pavelink. Ook de transportplanning van het asfalt werd hierdoor aangestuurd om een optimale plaatsingstemperatuur te verkrijgen. De walsen achter de finishers werden uitgerust met een Topcon-gps-systeem waardoor een optimale verdichting van het asfalt verzekerd was: een echte meerwaarde aangezien meerdere finishers simultaan werkten. De walsen konden zo overlappend aan de slag; de machinisten kregen immers een kleurenkaart te zien waarop het aantal overgangen op het circuit live op alle schermen verscheen.

Belijning met een robot

Tot slot verzorgde Ultimated de tracering voor de belijning op het circuit, geen onbelangrijk onderdeel tijdens razendsnelle races. Hiervoor werd een robot gebruikt om de punten en lijnen te plotten. Op plaatsen waar GNSS ontoereikend was, werd de robot met een Topcon-totaalstation aangestuurd om de lijnen te traceren.     

Deze methode bleek meteen een schot in de roos en zal in de toekomst zeker zijn nut bewijzen in de wegenbouw. Zo kan er niet alleen sneller, maar ook preciezer, veelzijdiger en veiliger gewerkt worden.

Na het uitfrezen plaatste APK de nieuwe curbstones en de afvoergoten, waarna het tijd was voor de nieuwe asfaltlaag.

 

Een geslaagde testrit

Andy Jaenen, een bekend gezicht in het racemilieu en een ervaren piloot, was een van de eersten die het circuit mocht uittesten na de werken. Zijn reactie is opvallend lovend: “Het wegdek is mooi geëgaliseerd en de bochten liggen beter, waardoor je nu een pak meer grip hebt. Dat zorgt voor nóg betere tijden en voor minder slijtage aan de wagens. Vooral tijdens wedstrijden als de 24 Hours of Zolder zal het nieuwe asfalt een groot verschil maken.” Door de coronamaatregelen zullen grote events nog even op zich laten wachten, maar het circuit is intussen open voor individuele oefenritten. Zo kunnen de piloten alvast kennismaken met het gloednieuwe wegdek.      

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details