Platform over bouwmaterieel & bouwmachines
Een blik op de toekomst van grondverzet
Grondverzet is de sleutel tot het bouwen van infrastructuur en staat garant voor het creëren van een duurzame toekomst.

Een blik op de toekomst van grondverzet

Ook als het over grondverzet gaat, is de term zero emission niet meer weg te denken. Hoe realistisch is dit streven nu eigenlijk, welke andere maatschappelijke evoluties hebben invloed op de sector en welke innovatieve ontwikkelingen zien we bij de belangrijkste producenten van machines? Feit is dat de industrie adequaat anticipeert op de verwachtingen van overheden die meer willen inzetten op duurzaamheid. Een onomkeerbare richting lijkt ingeslagen. Positief hieraan is dat de ecologische impact van bouw- en infrastructuurprojecten verder verkleint en er tegelijk nieuwe opportuniteiten ontstaan. 

De Ahlman-ES1000 zwenklader is ideaal voor gebruik in de stad. De E staat voor elektrisch, emissievrij en ecologisch.

Laten we eerst even inzoomen op de ontwikkelingen die we mogen verwachten van de producenten van graafmachines, bulldozers, wielladers, graders, schrankladers en aanverwante werktuigen. Fabrikanten hiervan focussen meer en meer op het ontwerpen en produceren van 100 % elektrisch aangedreven machines. Het zwaartepunt van hun investeringen ligt vooral op de ontwikkeling van krachtige elektrische aandrijfsystemen, geschikt voor zware taken. Kijken we naar hybride modellen, dan zien we dat deze almaar vaker hun weg vinden naar bouwwerven. Ze vormen vandaag geen uitzondering meer in het machinepark en koppelen flexibiliteit aan efficiëntie. Zo kan elektrische aandrijving worden benut voor taken met lagere belasting en conventionele brandstof voor zwaardere opdrachten. 

Vernieuwing

We merken bij producenten ook accentverschuivingen in onderzoek naar en ontwikkeling van geavanceerde batterijtechnologieën. Een verbeterde capaciteit, snellere laadtijden en een langere levensduur zijn essentieel om de praktische toepasbaarheid van elektrische graafmachines te vergroten. Naast die focus op geavanceerde batterijtechnologieën, wordt er ook volop onderzoek verricht naar alternatieve brandstoffen zoals waterstof en biogas. Ook de aandacht voor educatie en ondersteuning van bedrijven en gebruikers rond het gebruik van zero emission-technologieën groeit. Denk daarbij aan training over onderhoud van elektrische systemen en het maximaliseren van de efficiëntie van duurzame graafmachines. Nog opvallend is de samenwerking tussen producenten, overheden, bouwbedrijven en andere betrokken partijen die vaak relevante opportuniteiten opleveren. Denk bijvoorbeeld aan het gezamenlijk ontwikkelen van regelgeving rond duurzame bouwmachines en het creëren van een gunstig investeringsklimaat in duurzame technologie. 

Elektrisch voor lagere belasting en conventionele brandstof voor zwaardere opdrachten. Hybride graafmachines zoals deze Komatsu HB365LC zijn in.

Economische impact en maatschappelijke evolutie 

De bouwsector in ons land stagneert. De voorspellingen voor 2024 zijn voor woningbouw, woningrenovatie, niet-residentiële bouw en niet-residentiële renovatie niet denderend. En toch is er een lichtpunt. De infrastructuurwerken lieten in 2023 een groei optekenen van 4,9 % en ook dit jaar staan de sterren gunstig met een voorspelde groei van 3,9 %. Daarmee is dit specifieke domein van de bouwsector het enige dat echt positief kan vooruitblikken. Of de verkiezingen van dit jaar daarmee te maken hebben? Allicht wel. Om die algemene stagnering aan te pakken komt de bouwfederatie vandaag met ambitieuze voorstellen gestoeld op vier prioriteiten: duurzaam en betaalbaar wonen, meer overheidsinvesteringen, aantrekkelijke bouwjobs en een technologiegerichte toekomstvisie voor de bouw. 

Kijken we nog verder vooruit, dan mogen we stellen dat grondverzet een blijvende aanzienlijke economische impact zal genereren. Het creëert jobs in verschillende sectoren, van constructie tot machinebouw. Daar komt bij dat investeringen in grondverzet ook andere gerelateerde industrieën vooruithelpt zoals materialenleveranciers en technologische ontwikkelaars. Ook vanuit maatschappelijk perspectief blijft grondverzet een cruciale rol spelen. In de eerste plaats omdat het een directe invloed heeft op de algemene levenskwaliteit. Het verbetert de toegang tot essentiële voorzieningen zoals transport en energie. Denk aan de aanleg van bruggen en wegen en de optimalisering van het woon-werkverkeer. Om zo bijvoorbeeld de economische activiteit in afgelegen gebieden te stimuleren.   

Nieuwe opportuniteiten

Bekijken we de opportuniteiten voor de sector op macroniveau, dan kunnen we alleen maar vaststellen dat de vraag naar grondverzet zal toenemen. De groei van de (wereld)bevolking zorgt voor extra behoefte aan meer woningen, wegen, openbare ruimtes en andere infrastructuur. Steden zullen uitbreiden, vernieuwende projecten staan in de steigers en de behoefte aan efficiënte, duurzame grondverzetmethoden zal blijven groeien. Over de introductie van meer geavanceerde technologieën hadden we het eerder in dit artikel. De technologische vooruitgang creëert daarnaast tal van andere opportuniteiten met functies als GPS-tracking, geautomatiseerde bediening en zelfs drones die toezicht houden tijdens bouwprojecten. Deze en andere innovaties verhogen de efficiëntie, hebben daarnaast ook een positieve impact op het milieu én verbeteren de veiligheid op de werkplek. 

In het verlengde hiervan wint ook duurzaamheid aan belang. De roep naar milieubewustzijn groeit en het anticiperen hierop biedt nieuwe mogelijkheden voor de grondverzetsector. Denk aan innovatieve mechanismen die natuurlijke hulpbronnen behouden en de ecologische voetafdruk minimaliseren. Dit kan variëren van het gebruik van biologisch afbreekbare hydraulische vloeistoffen tot het implementeren van technieken zoals bodemerosiebeheer en herbebossing. Hoewel grondverzet vaak wordt geassocieerd met het manipuleren van de aarde, kan het ook een belangrijke rol spelen bij het behoud en herstel van ecosystemen. Het garanderen van biodiversiteit en het herstellen van natuurlijke habitats vormen daarbij voor de hand liggende uitdagingen. 

Daarbovenop zal de toekomst van grondverzet verder worden beïnvloed door maatschappelijke trends zoals verstedelijking, vergrijzing, migratie, bevolkingsgroei, automatisering, digitalisering, klimaatverandering en meer. De behoefte aan stedelijke ontwikkeling en aanpassing aan extreme (weers)omstandigheden zal leiden tot nog innovatievere grondverzetoplossingen. Niet alleen de functionaliteit maar ook de veerkracht van onze geürbaniseerde leefomgeving komt daarbij in het vizier en biedt enorme mogelijkheden.

De GEH2 van EODev is een emissievrije waterstofgenerator met brandstofcel.

Grondverzet blijft dus een essentiële activiteit voor de ontwikkeling en de groei van onze samenleving. Het is de sleutel tot het bouwen van infrastructuur en staat garant voor het creëren van een duurzame toekomst met focus op zero emission. Hoe? Door te investeren in moderne technologieën en in te zetten op meer ecologisch evenwicht. Zo zal de grondverzetsector, letterlijk en figuurlijk, een centrale rol blijven spelen in de vormgeving van onze planeet. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details