Platform over bouwmaterieel & bouwmachines
Mercedes-Benz Trucks ‘breekt de geluidsbarrière’ met 1000 kilowatt Electric Charging opladen

Mercedes-Benz Trucks ‘breekt de geluidsbarrière’ met 1000 kilowatt Electric Charging opladen

Ontwikkelaars van Mercedes-Benz Trucks hebben voor het eerst een prototype van de vorig jaar gepresenteerde eActros 600 bij een laadstation met een vermogen van één megawatt in het eigen ontwikkelings- en testcentrum in Wörth am Rhein opgeladen. Mercedes-Benz Trucks was nauw betrokken bij de ontwikkeling van de nieuwe, voor de hele branche geldende standaard voor het opladen met het megawatt-oplaadsysteem (MCS). Vooral bij het openbaar opladen langs belangrijke transportassen speelt MCS een centrale rol.

Rainer Müller-Finkeldei, hoofd Product Engineering Mercedes-Benz Trucks: “Onze ontwikkelaars hebben de nieuw gedefinieerde MCS-standaard in de eTruck in de kortste tijd volledig opgeladen – een uitstekende technische prestatie. Klanten die hoge eisen stellen aan de actieradius en de beschikbaarheid van voertuigen, profiteren in de toekomst vooral van het opladen met 1.000 kilowatt.”

Peter Ziegler, hoofd van E-Charging Components, Mercedes-Benz Trucks: “De eerste succesvolle megawatt-oplaadtest met onze e-truck is een enorme stap vooruit. Binnen de branche wordt een oplaadvermogen van meer dan 700 kilowatt al aangeduid als MCS-opladen. We begrijpen echter hoe belangrijk het is dat onze klanten de eActros 600 met een maximaal vermogen van 1.000 kilowatt kunnen opladen en zo kunnen profiteren van korte oplaadtijden met een lange actieradius. We werken nu op volle toeren om de MCS-technologie in onze eActros 600 seriematig te ontwikkelen.”

Verfijning van MCS-technologie voor serieproductie

De ontwikkelingsingenieurs van Mercedes-Benz Trucks zullen voortaan de in het kader van de MCS-standaardisering gedefinieerde communicatie-interface tussen voertuig en oplaadpunt verder testen en prototypecomponenten continu verder ontwikkelen tot ze standaard zijn. De start van de serieproductie van de eActros 600 is gepland voor eind 2024. Naast het CCS-opladen met maximaal 400 kW zal de eActros 600 later ook met maximaal 1.000 kilowatt kunnen worden opgeladen. Klanten kunnen hiervoor een voorbereiding bestellen. De MCS-technologie moet voor deze modellen achteraf kunnen worden ingebouwd.

Megawatt opladen is vooral interessant voor openbare laadinfrastructuur

Dankzij de hoge accucapaciteit van meer dan 600 kilowattuur – vandaar de typeaanduiding 600 – en een nieuwe, in eigen huis ontwikkelde, bijzonder efficiënte Electric Drive-as kan de eActros 600 een actieradius van 500 kilometer[1] bereiken zonder tussentijds opladen. Daarmee kan de e-truck aanzienlijk meer dan 1.000 kilometer per dag afleggen. Dit wordt mogelijk gemaakt door tussentijds opladen tijdens de wettelijk voorgeschreven rijtijdonderbrekingen – zelfs zonder megawatt-laden.

Ongeveer 60 procent van de langeafstandsritten van Mercedes-Benz Trucks-klanten in Europa zijn sowieso korter dan 500 kilometer, wat betekent dat een laadinfrastructuur in het depot en bij de laad- en losplaatsen voldoende is om op te laden. Voor alle andere toepassingen is een continue uitbreiding van de openbare oplaadinfrastructuur essentieel om de electrische vrachtwagen in heel Europa geschikt te maken voor het langeafstandsverkeer. Specifiek voor zulke veeleisende toepassingen biedt megawatt-opladen veel potentieel.  

[1] De actieradius is intern bepaald onder specifieke testomstandigheden, na voorconditionering met een 4×2-trekker met 40t totaal treingewicht bij 20 °C buitentemperatuur in het langeafstandsverkeer en kan afwijken van de vastgestelde waarden conform verordening (EU) 2017/2400.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details