- Nieuws
- Grondverzet
- Transport & Off-road
- Sloop & Recycling
- Heien & Funderen
- Verticaal Transport
- Beton
Temperaturen onder nul en besneeuwde of bevroren wegen, korte dagen en slecht zicht: De winter betekent voor truckers en chauffeurs altijd een bijzondere uitdaging. Natuurlijk moeten ook batterij-elektrische vrachtwagens zoals de eActros bestand zijn tegen de moeilijke weersomstandigheden. Tenslotte stellen transportbedrijven aan deze voertuigen dezelfde eisen als aan hun tegenhangers met dieselmotor. Dat de eActros zelfs onder zeer winterse omstandigheden volledig operationeel is, hebben de tests die Mercedes-Benz Trucks begin 2023 in Rovaniemi in Finland heeft uitgevoerd, nogmaals indrukwekkend aangetoond. Maar waar komt het eigenlijk op aan bij het gebruik van de eActros in de winter? De volgende vragen en antwoorden belichten enkele belangrijke aspecten.
Ongeacht welke celtechnologie is ingebouwd: Als de temperatuur van de accu daalt vanwege de lage buitentemperatuur, neemt de interne weerstand van de accu toe. Daardoor neemt het vermogensverlies toe en is er iets minder energie-inhoud bruikbaar. Om negatieve invloeden op de actieradius bij koude omgevingstemperaturen te verminderen, kan met een selecteerbare laadmodus de accu aan de laadpaal voorgeconditioneerd worden. De accu wordt opgewarmd, waardoor de interne weerstand afneemt en het maximale stroomverbruik mogelijk wordt.
Als het voertuig langere tijd in koude of warme omgevingstemperaturen staat en de accu na vele uren deze temperatuur bereikt, kan de bestuurder een vertrektijd instellen, tot wanneer de accu wordt verwarmd of gekoeld resp. op de optimale temperatuur wordt gebracht.
Bij normale conditionering wordt de accu tijdens het gebruik automatisch in het optimale gebruiksveld gebracht. Dit gebeurt dus tijdens het rijden of parkeren met ingeschakeld hoogspanningssysteem. De hoogspanningsaccu blijft zelfs op het ideale bedrijfspunt binnen wat technische mogelijk is.
Bij lage temperaturen wordt bij het opladen automatisch de verwarming ingeschakeld. De verwarming verwarmt de accu dan zo lang tot er weer stroom kan stromen en de accu dus weer oplaadbaar is. Bij temperaturen onder min 19 graden gaat het hoogspanningsaccusysteem over op een zelfbescherming om de levensduur van de cel te behouden.
In principe is er hier geen ondergrens. Want voor de diepontlading wordt het voertuig tijdig uitgeschakeld. Onafhankelijk van de temperatuur wordt de accu altijd tot 100 procent opgeladen, tenzij de bestuurder iets anders instelt.
Bijvoorbeeld een lage of hoge accutemperatuur. De laadtijden kunnen ook een negatieve invloed hebben op de maximaal beschikbare laadstroom van het laadstation of op de instellingen van het laadproces in de boordcomputer, bijvoorbeel met betrekkingen tot de laadgrens.
Het is onmogelijk om een algemeen antwoord te geven, omdat er veel factoren in aanmerking komen. Als het erg koud is, is het sowieso zinvol om de cabine en de accu te verwarmen. Er moet ook op worden gelet dat de rolweerstand van de banden en de aerodynamische stroming van koude lucht bij lage temperaturen hoger zijn. De koude aandrijflagers hebben ook een grotere weerstand, wat het verbruik verhoogt. Dit extra verbruik wordt echter gecompenseerd door de toename van de kilometrage en de bedrijfswarmte na het wegrijden. Over het algemeen zal het verbruik bij winterse omstandigheden aanvankelijk hoger zijn en gedurende de dag verbeteren.
Het intelligente thermo- en energiemanagement van de eActros zorgt ervoor dat zowel de aandrijflijn als de bestuurderscabine zelfs bij lage temperaturen op de juiste temperatuur en energiezuinig zijn. Door zijn kleinere verwarmingscircuit met groot vermogen verwarmt de eActros de cabine in principe sneller dan een dieselvrachtwagen. Omdat de energie hiervoor echter uit de in het voertuig ingebouwde accu’s wordt gehaald en de actieradius daardoor afneemt, is het nogmaals aan te bevelen om de preconditioning bij de laadpaal uit te voeren. Voor de tijd direct na het wegrijden is het bovendien raadzaam om eerst alleen de oppervlakteverwarmingen te gebruiken, zoals de stoelverwarming of voorruitverwarming, om zo energie te besparen.
De uitgebreide wintertests van Mercedes-Benz Trucks hebben aangetoond dat de eActros zonder beperkingen ook op een met sneeuw bedekte rijbaan uitstekend presteert. Juist door het door de plaatsing van de accu’s lagere zwaartepunt beschikt de eActros naast zijn hoge rijdynamiek ook over een uitstekende tractie. Net als bij alle Actros-voertuigen dragen ook de ingebouwde rijassistentie- en regelsystemen bij aan de veiligheid. Dat geldt niet in de laatste plaats ook voor de MirrorCam, waarvan de compacte camera’s in vergelijking met de klassieke hoofd- en groothoekspiegels veel minder gevoelig zijn voor vervuiling door bijvoorbeeld sneeuw.
Ja, er zijn op dit punt geen beperkingen door de constructie.