Platform over bouwmaterieel & bouwmachines
Absolute top op vlak van veiligheidssystemen
De bouwsector is één van de sectoren waar de meeste ongelukken plaatsvinden, zowel in Nederland als in België.

Absolute top op vlak van veiligheidssystemen

De bouwsector is één van de sectoren waar de meeste ongelukken plaatsvinden, zowel in Nederland als in België. De Belgische bouwsector betreurt jaarlijks gemiddeld 23 dodelijke slachtoffers en is daarmee de sector met het meeste aantal dodelijke arbeidsongevallen (25 %). Veel ernstige incidenten vinden plaats doordat manoeuvrerende voertuigen en machines in hetzelfde gebied rijden als waar werknemers lopen.

Brigade Electronics is specialist op het gebied van voertuig veiligheidssystemen. Brigade stelt zichzelf al ruim 45 jaar tot doel om wegen en werkterreinen veiliger te maken door het voorkomen van ongelukken tussen voertuigen/machines en personeel dat onder andere op de bouwplaats aan het werk is. 

We spreken vandaag met Huib Slijkhuis over de verschillende oplossingen die Brigade biedt om arbeidsongevallen terug te dringen. ‘’Of het nu om transport, bouw of huisvuilsector gaat, ongelukken blijven er gebeuren’”, klinkt het. “Systemen worden geavanceerder, maar 100 % veiligheidsgarantie geven ze nooit. Als een vrachtwagenchauffeur 20 uur achter elkaar rijdt en in slaap valt, dan kun je systemen inbouwen wat je wilt maar daar voorkom je geen ongeluk mee. Echter, uitzonderingen daargelaten, worden systemen steeds intelligenter, waardoor 90% van de ongevallen voorkomen kan worden, mits veilig werken bij een bedrijf ook voorop staat en men in veiligheid wil investeren.”

Brigade Electronics is specialist op het gebied van voertuig veiligheidssystemen.

BACKEYE®360

Huub Slijkhuis: ‘’Ons meest omvattende systeem is de Backeye 360. Dit systeem geeft de bestuurder één totaalbeeld van zijn voertuig, van bovenaf bekeken, waardoor hij 360 graden rondom zijn voertuig ziet. Er worden 4 camera’s bovenop het voertuig/machine gemonteerd, die hun realtimebeelden gelijktijdig aan een ECU (Electronische Controle Unit) zenden. Deze ECU  bewerkt, mixt en voegt de beelden samen tot één totaalbeeld. De Backeye 360 behoort tot de absolute top qua veiligheidssystemen omdat er geen twijfel bestaat (mits juist geïnstalleerd en gekalibreerd) over potentiële gevaren in de dode hoek, eenvoudigweg omdat het systeem alle dode hoeken elimineert. Het kan echter gebeuren dat een bestuurder een paar seconden niet op zijn beeldscherm kijkt. In dit geval is een aanvullende, hoorbare waarschuwing effectief in de vorm van radar of ultrasone detectie.’

BACKSENSE RADARDETECTIE

Waar in transport meestal gebruik wordt gemaakt van ultrasone detectie, wordt op grote machines meestal de Backsense radardetectie toegepast. Dit systeem detecteert voorwerpen of personen in de detectiezone en geeft de bestuurder een hoorbare waarschuwing. In uitdagende omstandigheden als vocht, mist, duisternis, stof, ruige terreinen … wordt radardetectie vaak toegepast. Het is een robuust systeem dat compatibel is met de Back­eye 360, zodat de bestuurder niet alleen zijn voertuig van bovenaf zien, maar ook markeringslijnen ziet die aangeven als er zich iets in de detectiezone bevindt. 

ZONESAFE

Een geheel ander, maar zeker zo belangrijk product voor grote machines, rijdend materieel en heftrucks in bijvoorbeeld grote magazijnen, is de RFID detectie – Zonesafe. Dit systeem creëert een 360 graden detectiezone rondom het voertuig, waardoor het risico op letsel bij personeel of schade aan eigendommen door aanrijdingen, verminderd kan worden. 

Op het voertuig worden één of meerdere antennes aangebracht en personeelsleden die in de buurt werken en lopen, dragen een tag. Als iemand in de detectiezone van de heftruck of machine komt, dan krijgt zowel de bestuurder als degene die een tag draagt, een waarschuwing doordat de tag gaat trillen. 

Brigade stelt zichzelf al ruim 45 jaar tot doel om wegen en werkterreinen veiliger te maken door het voorkomen van ongelukken tussen voertuigen/machines en personeel dat onder andere op de bouwplaats aan het werk is.

BBS-TEK

De BBS-Tek is een witte ruisalarm, wat in tegenstelling tot bovenstaande systemen, bedoeld is om diegene te waarschuwen die nabij het voertuig loopt. Door middel van een ‘’sshhht sshhht’’-geluid hoort men dat er een voertuig aankomt en doordat witte ruis een breedbanfrequentie is, is het geluid ook directief van aard zodat men hoort uit welke richting het voertuig komt. Dit systeem wordt veel toegepast op plaatsen en bij projecten waar veel voertuigen rondrijden, om geluidsoverlast te voorkomen. Witte ruis is namelijk alleen hoorbaar in de gevarenzone. 

‘’Bovenstaande producten kunnen ongelukken drastisch reduceren, daar ben ik van overtuigd. en steeds meer bedrijven gelukkig samen met mij, want als je een mensenleven kunt besparen, moet je dit uiteraard doen. Er is nog veel werk aan de winkel de komende jaren. De ontwikkelingen inzake voertuigveiligheid gaan heel snel en het blijft onze uitdaging om met behulp van de nieuwste technieken bij te dragen aan zo veilig mogelijke situaties op de werkvloer”.     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details