Platform over bouwmaterieel & bouwmachines
Betere R&D en betere producten

Betere R&D en betere producten

De zaken gaan voorspoedig bij de wegenbouwafdeling van Van der Spek Ternat, al wordt topjaar 2018 waarschijnlijk niet overtroffen. Dat zegt Luc van Nieuwenhove, product manager voor de asfaltafwerkmachines, walsen, frezen en light equipment van Dynapac. Hij merkt bovendien dat de overname van Dynapac door de Franse Fayatgroep zijn vruchten afwerpt: “Op alle fronten zie en merk je dat Dynapac zich thuis voelt bij Fayat. Dat uit zich in betere R&D en uiteindelijk betere producten.”

Het jaar 2018 was een topjaar voor de wegenbouwafdeling van Van der Spek. Van Nieuwenhove: “Dat zullen we waarschijnlijk niet overtreffen, al is het jaar natuurlijk nog niet ten einde. Maar we merken toch wel dat met name in Wallonië de budgetten minder hoog zijn dan in het voorgaande jaar. Er worden simpelweg minder wegenbouwprojecten uitgevoerd. Maar ons marktaandeel blijft gelukkig stabiel.”

Dynapac D.One, een op afstand bestuurbare mini grondverdichtingswals uit het Light Equipment-segment.

 

Focus op walsen

Meer dan voorgaande jaren groeit het aandeel walsen in het totale bedrijfsresultaat. “Mede doordat we onze strategie hebben aangepast”, vertelt Van Nieuwenhove. “Meer dan vroeger hebben we de focus op de verkoop van walsen gelegd. Naar mijn mening pakten we dat in het verleden niet goed aan. Bij mijn aantreden als product manager in de zomer van 2018 zag ik al snel dat de ratio van het aantal verkochte finishers ten opzichte van het aantal verkochte walsen niet was zoals dat zou moeten zijn. Idealiter verkoop je drie tot vijf walsen op één finisher. Dat haalden we in het verleden eigenlijk nooit. Maar door het verleggen van de focus en het anders inrichten van het offertetraject zit de verkoop van walsen behoorlijk in de lift. Dat betekent niet dat er op wegenbouwprojecten nu meer walsen rondrijden, maar wel dat Van der Spek met Dynapac walsen marktaandeel van concurrenten afsnoept.”

Innovaties

Het van oorsprong Zweedse Dynapac werd nu bijna drie jaar geleden overgenomen door het Franse Fayat. Tot tevredenheid van Van Nieuwenhove, die de voordelen van de overname in de afgelopen jaren steeds duidelijker in de producten en de innovaties terugzag. “De Fayatgroep is tot in de haarvaten een bouwbedrijf. Het is duidelijk dat Dynapac en de mensen die daar werken zich er thuisvoelen. En dat voelen wij als tussenpersoon niet alleen, maar onze klanten, de eindgebruikers ook. Het is rustiger, serener, werknemers voelen zich prettiger. Alles gaat vlotter en de investeringen nemen toe: er gaat meer geld en aandacht naar R&D. Niet voor niets wonnen we tijdens Matexpo een innovatieprijs voor de Dynapac Seismic grondwals. Die detecteert automatisch de frequentie van de bodemeigenschappen, werkt ermee samen en gebruikt de juiste hoeveelheid energie precies op het juiste moment. De innovatie zorgt ervoor dat ook minder ervaren operators zo’n wals kunnen besturen. Aangezien de trommel en de bodem als één dynamisch systeem fungeren, maximaliseert dit de contactkracht tussen de trommel en de grond, wat een maximale verdichting en energie-efficiëntie oplevert.”

De Dynapac Seismic grondwals won tijdens Matexpo een van de innovatieprijzen.

 

Dealernetwerk

Dat de Fayatgroep investeert in R&D van Dynapac ziet Van Nieuwenhove ook aan de snelheid waarmee de fabrikant verbeteringen aanbrengt in de machines op basis van input van gebruikers. “Er wordt heel goed naar de markt geluisterd. We zien zelfs dat geleverde machines – op kosten van Dynapac zelf – al binnen twee maanden verbeterd worden. Dat kan variëren van andere instellingen tot een compleet andere opbouw van een controlekast. Die inzet en snelheid zie ik zelden bij andere merken. Maar goed: de concurrentie in deze markt is stevig en op prijs is nauwelijks te concurreren. Dan moet je dus beter zijn dan de rest. Van Nieuwenhove vertelt daarop dat Dynapac in het voorjaar van 2020 met een nieuwe, verbeterde serie finishers op de markt komt.

Dat Dynapac vorig jaar de divisie Light Equipment aan het assortiment toevoegde, noopte Van der Spek tot het uitbreiden van het dealernetwerk. “Klanten die een trilplaat of op afstand bestuurbare mini grondverdichtingswals nodig hebben, willen niet eerst twee uur rijden. De markt voor Light Equipment is een lokale markt. In het afgelopen jaar hebben we een aantal dealers geïdentificeerd en binnenkort worden de eerste contracten gesloten”, besluit Van Nieuwenhove.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?