Platform over bouwmaterieel & bouwmachines
Een goed voorbereide investering loont

Een goed voorbereide investering loont

Van rioolrenovatie tot asfaltverwerking en van nieuwbouw tot onderhoud van gebouwen. Sinds 1950 is Van de Kreeke actief in de wegenbouw en doorheen de jaren is het bedrijf uit het Nederlandse Nuth uitgegroeid tot een veelzijdig bouwbedrijf. In totaal werken er ongeveer 200 mensen, waaronder 2 machinisten. Sinds maart 2019 werkt machinist Wim Waelen op zijn mobiele Liebherr A 916 met afkoppelbare engcon, QS60 snelwissel, EC-Oil en DC2 besturingssysteem met wielbesturing en GPS. 

“Deze machine maakt mijn graafwerk sneller en efficiënter. Ik geraak in alle hoeken, terwijl ik minder vaak hoef te verplaatsen”, vertelt een enthousiaste Wim Waelen. “Met het besturingssysteem DC2 kan ik veel vloeiender werken en de MIG2 joysticks voelen prettig aan.” Ook over de GPS in combinatie met de rotatiesensor is de machinist tevreden. Maar vooral de wielbesturing op zijn joysticks vindt Wim Waelen een mooie functie: “Daarmee heb je de bak of last altijd onder controle tijdens het rijden. Je hoeft de joysticks niet los te laten, echt ideaal.” De QS60 snelwissel met EC-Oil bezorgt de machinist grote tijdwinst bij het aan- en loskoppelen van het draaikantelstuk of de stenenklem. Wim Waelen: “Omdat het zo makkelijk gaat, doe je het ook echt sneller. We werken vaak in België, waar veel uit beton gemaakt is. En dat is helemaal anders dan het veel gebruikte zand in Nederland. Bij het grovere werk haal ik het draaikantelstuk er dan ook regelmatig af.”

Goede uitrustingsstukken

Ook de diverse uitrustingsstukken bevallen de machinist goed: “De opschoonbak werkt goed onder het draaikantelstuk, zeker met die schuine kanten. Ook al is hij wat zwaarder, het werkt prima. De graafbak pakt op zijn beurt goed op, dankzij de wat langere bodem. Met de 60 cm bak kom ik perfect onder kabels en leidingen, maar vooral de gripper is voor mij super gereedschap. Die gebruik ik tientallen keren per dag, voor de meest uiteenlopende dingen. Mijn collega-grondwerkers zijn er ook heel blij mee, want het spaart hun rug.”

wim3_300dpi-kopieren

“De opschoonbak werkt goed onder het draaikantelstuk, zeker met die schuine kanten.”

 

Draaikantelstuk

Een project waar de machine helemaal tot zijn recht kwam, is het renoveren van de Grote Markt in Hasselt. Wim Waelen: “Daar doen we alles, van nieuwaanleg en renovatie van de riolering tot het aanbrengen van nieuwe verharding en groenaanplanting. In de smalle straatjes en met het winkelende publiek was het zonder draaikantelstuk niet mogelijk geweest. Het gebruiksgemak werkt verslavend, ik kan met niet voorstellen dat ik nog zonder deze machine zou werken. Sterker nog, ook op onze tweede kraan gaan we alsnog een draaikantelstuk plaatsen.”

Goede investeringsvoorbereiding

Van de Kreeke staat naar eigen zeggen voor kwaliteit, betrokkenheid en vakmanschap. Diezelfde kenmerken kwamen ook terug in het investeringstraject. Wim Waelen verdiepte zich in de markt van draaikantelstukken, om zo zijn ultieme machine samen te stellen. Op basis van beursbezoeken, gesprekken met collega’s, scholingsdagen voor machinisten, internet, Facebook en Youtube maakte de machinist een uitgebreid rapport voor directeur Serge Vreuls. “Ik moest hem natuurlijk wel overtuigen”, aldus Wim Waelen. “Hij moet begrijpen wat ik doe, wat het draaikantelstuk met alle toebehoren voor mij kan doen en wat dat bijgevolg oplevert. Mijn rapport overtuigde hem. Want het gaat niet om wat de machine kost per uur, maar wel om hoeveel meer werk ik per uur krijg verzet. Ik werk nu veel sneller, makkelijker en nauwkeuriger. Dat levert tijd en dus ook geld op.”

wim9_300dpi-kopieren

“Een project waar de machine helemaal tot zijn recht kwam, is het renoveren van de Grote Markt in Hasselt.”

 

Langer doorwerken

In zijn 32 jaar als machinist heeft Wim Waelen het werk behoorlijk zien veranderen. Er wordt steeds minder handmatig gedaan en er is veel meer aandacht voor juiste arbeidsomstandigheden, zoals veiligheid, klimaatbeheersing, ergonomische stoelen en hendels. Zo kunnen machinisten langer en gezonder werken. En Wim Waelen (55) is dan ook nog lang niet van plan om te stoppen.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details