Platform over bouwmaterieel & bouwmachines
Elektrische en zero emission dumpers

Elektrische en zero emission dumpers

Elektrische bouwmachines worden steeds populairder omdat ze ons milieu ontzien, kunnen ingezet worden op plaatsen waar verbrandingsmotoren niet gewenst zijn en ondertussen al dezelfde prestaties leveren als de machines met een verbrandingsmotor. Wacker Neuson biedt reeds talloze elektrisch aangedreven bouwmachines aan, waaronder ook dumpers.

Ook op bouwwerven wordt gestreefd naar de bescherming van de gebruiker en omwonenden tegen uitlaatgassen. Elektrische bouwmachines zijn ook nog eens veel stiller dan conventionele machines en ook dat wordt een steeds belangrijker element in het vermijden van overlast, vooral in kwetsbare gebieden. Ondanks de vraag zijn elektrische bouwmachines nog steeds moeilijk te vinden. Het ontwerpen van elektrische bouwmachines met hetzelfde vermogen en dezelfde prestaties als conventionele machines met verbrandingsmotoren is immers een zware technische uitdaging voor ingenieurs. 

Wacker Neuson gaat deze uitdaging met succes aan. Bij de ontwikkeling van de nieuwe, elektrische machines werden universiteiten, accufabrikanten en leveranciers betrokken. Hierdoor werd het mogelijk de elektrische aandrijving compact en uiterst efficiënt te maken. Wacker Neuson geeft voor de elektrische motoren zelfs een efficiëntie aan van 94 tot 97 %. De elektrische energie wordt voornamelijk en vooral doorgegeven voor werkvermogen. Daardoor is het vermogensverlies minimaal in vergelijking met conventionele machines.

Eenvoudig te bedienen en nagenoeg geen onderhoud voor de dumper DW15e op wielen.

Vrijwel geen onderhoud

Elektrische aandrijving heeft op het gebied van onderhoud een grote voorsprong op een aandrijflijn met verbrandingsmotor: geen oliewissels, geen filters te vervangen, nauwelijks slijtagedelen. Wacker Neuson heeft dan ook goed gekeken naar de gebruikskosten. Op dat gebied loont de inzet van Zero Emission machines dagelijks, evenals over de gehele levenscyclus van de elektrische bouwmachine. Elektrische motoren hebben vrijwel geen onderhoud nodig en hebben nauwelijks slijtageonderdelen die periodiek vervangen moeten worden. Dit betekent minder stilstand, maar ook lagere kosten voor reserveonderdelen en onderhoudstijd. Voor de elektrische machines biedt Wacker Neuson dezelfde dienstverlening die de klanten gewend zijn. Zo zijn er huuraanbiedingen om de emissievrije elektrische machines eerst uit te proberen, is er een snelle reparatiedienst voor elektrische motoren en wordt gebruik gemaakt van oplaadbare accu’s.

Rupsen of wielen

De puur elektrisch aangedreven DT10e dumper op rupsen werkt overal zonder uitstoot. Voor de aandrijving zorgen drie elektromotoren (één per rups en één voor de werkhydraulica). De compacte machine haalt zijn energie uit twee accu’s, die samen met de acculader zijn ingebouwd in de machine. Dankzij de plaats van die accu’s is de machine zelfs in hellende positie bijzonder stabiel. Het belangrijkste zijn het ontbreken van emissies en de lagere service- en energiekosten door de elektrische aandrijving. Volgens Wacker Neuson kunnen de besparingen op de operationele kosten oplopen tot 67 %. De oplaadtijd bedraagt ongeveer 7,5 uur, goed voor een werkingsduur van 8 uur.

De tweede dumper met elektrische aandrijving is de DW15e op wielen. Ook deze is emissievrij dankzij de elektrische aandrijving, maar biedt dezelfde prestaties als zijn conventionele broer 1501. 

Om ook op oneffen of steil terrein uit de voeten te kunnen is de DW15e uitgerust met vierwielaandrijving en knikbesturing. Er zijn twee afzonderlijke elektrische motoren voorzien, één voor het aandrijfsysteem en één voor de werkhydraulica. In het aandrijfsysteem zit een systeem om energie terug te winnen bij het remmen en afdalingen. De elektrische machine is geschikt voor nieuwe toepassingsmogelijkheden, zoals werk binnen of activiteiten in gevoelige gebieden zoals woonhuizen, scholen, ziekenhuizen, publieke gebouwen, tuinen en parken en binnensteden waar emissierestricties gelden. Dankzij de elektrische aandrijving is schakelen niet meer nodig en kan de gebruiker zich concentreren op zijn werk. De tractieaandrijving en de werkhydraulica kunnen onafhankelijk van elkaar worden bediend. Een standaard stopcontact (230 V) is voldoende om de accu ’s nachts op te laden. De DW15e wordt geleverd met een geschikte lader, gemonteerd op de machine. De elektrische aandrijving is nagenoeg onderhoudsvrij en het gebruik van de machine is zeer eenvoudig, zonder dat er een extra opleiding nodig is voor het personeel.     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details