Platform over bouwmaterieel & bouwmachines
Producten

Elk bak is raak met nieuwe iXE3-optie

Met de semi-automatische functionaliteit voor graafmachines zet Leica Geosystems een nieuwe stap in gebruiksgemak.

Naamloos-2 kopiëren
Met de semi-automatische functionaliteit voor graafmachines zet Leica Geosystems een nieuwe stap in gebruiksgemak. Inzet: Door op het display ‘te vermijden zones’ te selecteren, is een virtuele barrière te maken rond kwetsbare elementen: kabels, leidingen, buizen en putten enzovoort. Het scherm wordt rood, hoogte-indicatoren verdwijnen en een geluidssignaal klinkt wanneer de bak een ‘verboden’ gebied nadert.

Tekst | Pieter de Mos

Beeld | Leica Geosystems

15 april 2021 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

De geavanceerde 3D-graafmachinebesturingsoplossing iXE3 biedt voortaan een gedeeltelijke of volledige automatisering van giek, bak, kantelbak en zelfs de kantelrotator oftewel het draaikantelstuk. De bijbehorende ‘strijdkreet’ maakt de grote voordelen in drie woorden duidelijk: “Elke bak raak”.

“Haal alles uit uw machine met de nieuwe semi-automatische Leica iXE3 machinebesturing voor graafmachines.” Zo wordt de tijdbesparende werkwijze op treffende manier omschreven. 

Leica Geosystems biedt verschillende hulpmiddelen om de productiviteit van graafmachines verder te vergroten. Ze komen allemaal neer op het vergaand automatiseren van cruciale functies. We kenden al de iXE
CoPilot, die de draaings- en rotatiefuncties van een draaikantelstuk automatiseert. Interessant is ook Leica TRM, de automatische gereedschapsherkenning die ervoor zorgt, dat automatisch de juiste bak wordt geselecteerd in de machinebesturingsoplossing.

Door het robuuste ontwerp zijn het MCP80-bedieningspaneel en bijbehorend dockingstation bestand tegen de ruige omstandigheden in de bouwsector.

Complexe werkzaamheden

Nu wordt daar een derde en niet de minste functionaliteit aan toegevoegd: het semi-automatisch maken van de aansturing van giek en daaraan gekoppeld werktuig, inclusief het draaikantelstuk. Dat geeft de machinist alle ruimte om complexe graafwerkzaamheden, zoals het maken van hellingen en het graven van sleuven, zowel sneller alsook nauwkeuriger uit te voeren. En aangezien tijd ook hier geld is, zal dat niet alleen de machinist, maar zeker ook zijn werkgever en opdrachtgever als muziek in de oren klinken. Bovendien vermindert deze vereenvoudiging van het graafmachinegebruik de vermoeidheid van de machinist wanneer hij lange dagen draait, worden minder (kostbare) fouten gemaakt en kunnen ook minder ervaren machinisten door de semi-automatische functionaliteit toch een optimaal eindresultaat bereiken. De nieuwe semi-automatische machinebesturing zal ook als opbouwkit beschikbaar zijn voor bestaande machines.

Toekomst van graafindicatie

De nieuwe semi-automatische machinebesturing wordt door Leica Geosystems als optie toegevoegd aan het iCON iXE3-platform. Daarmee verkrijgen machinisten voor alle types en merken (graaf)machines één platform met een simpele en intuïtieve gebruikersinterface. Het display heeft een efficiënte menu­structuur met iconen, waarmee de machinist snel toegang krijgt tot de functies die hij moet selecteren voor de gewenste semi-automatische workflow. Leica Geosystems noemt het iXE3-platform met recht “de toekomst van graafindicatie”, mede vanwege de grote nauwkeurigheid waarmee wordt gewerkt.

De iXE3-machinecontrole-oplossing begeleidt de machinist met behulp van referentiemodellen en satellietnavigatie: het 3D-GNSS (Global Navigation Satellite System). Ontwerpinformatie en real time op/neer-indicatie worden in de cabine op het beeldscherm getoond, waardoor het mogelijk is zeer snel op de gewenste hoogte te werken. De oplossing zorgt volgens Leica Geosystems “voor meer bedrijfstijd en tevredenheid van de machinist, terwijl de veiligheid en productiviteit toenemen.” 

De interface van het MCP80-bedieningspaneel houdt de machinist in het startscherm, waardoor hij zeer geconcentreerd kan werken. Hij kan kiezen voor volledig of gesplitst scherm voor de meest efficiënte weergave bij een specifieke taak.

Gemakkelijker wordt het niet

Het kabelloze MCP80-bedieningspaneel heeft een efficiënte menustructuur met iconen en het kan alle 3D-toepassingen in de grond-, weg en waterbouw aan. Daarmee krijgt de machinist snel toegang tot de functies die hij moet selecteren voor de gewenste semi-automatische workflow. Het bedieningspaneel heeft een groot aanraakscherm met knoppen met achtergrondverlichting. Het is gemakkelijk aan de eigen instellingen aan te passen en het is eenvoudig van de ene machine naar de andere mee te nemen. Door het dockingstation van de MDS-serie kan de machinist het paneel eenvoudig meenemen van de ene naar de andere machine. De meest recente kalibratiewaarden en hydraulische parameters worden daarbij opgeslagen. Eenmaal geplaatst in het dockingstation van de andere machine kan de machinist simpelweg de startsleutel omdraaien om verder te gaan met zijn werk.      

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • BAVL

  Bouwen aan Vlaanderen

  Platform voor de bouw

  Naar website
 • IA

  Industrial Automation

  Platform over productie- en procesautomatisering

  Naar website
 • IB

  Interieurbouw & Schrijnwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
 • LP

  Lumenpro

  Platform over licht en verlichting

  Naar website
 • MTV

  Metaalvak

  Platform voor de metaalverwerkende industrie

  Naar website
 • Recyclepro

  Recyclepro

  Platform over de gehele recyclingstroom

  Naar website
 • CLW

  Construire la Wallonie

  Plateforme pour le bâtiment, génie civil et infrastructures

  Naar website
 • Greenpro

  Greenpro

  Platform voor de tuin- en groenprofessional

  Naar website
 • KB

  Keukenbouw

  Platform over design en techniek in de keukenbranche

  Naar website
 • ArchiComm-BE

  ArchiComm

  Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details