Platform over bouwmaterieel & bouwmachines
Handig, die afstandsbediening

Handig, die afstandsbediening

Er zijn tal van toepassingen waarbij een afstandsbediening van een machine goud waard is voor de veiligheid, gezondheid en efficiënter werk. Bobcat speelt daarop in met het aanbieden van een afstandsbediening voor de Bobcat lader, die compatibel is met alle Bobcat laders die zijn uitgerust met de selecteerbare joystickbediening.

Vele werkzaamheden gebeuren in een sterk belastende omgeving voor de operator, die daardoor sneller vermoeid geraakt en ook sneller fouten zal maken. Met een afstandsbediening wordt de bestuurder gespaard en op afstand gehouden van stof, geluid, trillingen of werkplekken die speciale veiligheidsmaatregelen vereisen. Het werk kan sneller en met een hogere precisie worden gedaan en in sommige toepassingen met minder personeel op de locatie. Het biedt tevens de mogelijkheid om rechtstreeks met andere werknemers te praten en tegelijkertijd de machine te bedienen en de werkomgeving te controleren.

Met de afstandsbediening zijn de meeste functies uit te voeren die ook via de directe bediening zouden kunnen uitgevoerd worden, zoals de aandrijving, het heffen, kantelen, de hulphydrauliekfuncties, werklampen, de zweefstand van de giek, snelheidsregeling en claxon. Kortom de operator kan alle activiteiten uitvoeren die hij anders vanop zijn zitplaats in de lader zou uitvoeren. Daarbij heeft hij het voordeel van een beter zicht op de activiteiten en wordt hij gespaard van belastende omstandigheden.

Een bijzonder geval. Dankzij de afstandsbediening kan deze mindervalide werknemer toch nog met de Bobcat aan de slag.

 

Bobcat ziet tal van toepassingen waarbij zo’n afstandsbediening interessant is. Zo kan deze oplossing de arbeidskosten verlagen bij bouwwerkzaamheden waarbij normaal twee personen nodig zijn. Nu kan één bestuurder immers de klus klaren met zicht van buiten de cabine op het aanbouwdeel en de werkzaamheden. Deze afstandsbedieningsoplossing kan ook toepassingen verbeteren waarbij vaak moet achteruitgereden worden, wat bijvoorbeeld het geval is in een stedelijke omgeving.

Anderzijds wordt de machinist met de afstandsbediening niet blootgesteld aan trillingen op de werkplek van de machine, wat ook geldt voor vuil, stof of lawaai.

De besturing op afstand van de machine in beperkte ruimten, zoals op scheepswerven en in steengroeven, of bij het werken met potentieel gevaarlijke chemische stoffen en andere luchtverontreinigende stoffen heeft grote voordelen voor de gezondheid. Opnieuw kan het werk gemakkelijker en veiliger worden geklaard en met een betere zichtbaarheid op het werk in krappe ruimtes. Omgaan met gevaarlijke of giftige stoffen kan vanop een veilige afstand, terwijl het risico van blootstelling tot een minimum wordt beperkt.

Demontabel en veilig

De draagbare en industriële radiografische afstandsbediening kan binnen enkele minuten op een Bobcat lader worden gemonteerd en gedemonteerd. Het geheel wordt geleverd in een draagbare beschermhoes met schuimrubberen inzetstukken. Daarin zitten de zender/ontvanger met noodstop en bakens, een magneetbevestiging voor de bovenkant van de cabine of de bovenkant van de achterklep. Tevens inbegrepen zijn een reservebatterij, 220V – 110V lader / 12V autolader, internationale stekkers en RC-ID-tag.

Bij Bobcat Company staat veiligheid centraal. Voor het radiografische afstandsbedieningssysteem wordt onder meer een online cursus en training onder leiding van een instructeur voorzien. Met een veiligheidsfunctie wordt het systeem uitgeschakeld als de operator struikelt en valt, dankzij kantel- en valsensoren in de zender. Verder zijn er noodstopknoppen voorzien en is de bedieningshandleiding (inclusief onderhouds- en onderdelenhandleiding) aan de zender bevestigd (opgeborgen in een tasje eronder). Alle componenten zijn ontworpen om in de meeste klimatologische omstandigheden te werken. De joystickbediening werkt op dezelfde manier als de joystickbediening van de lader. Voor elk afzonderlijk afstandsbedieningssysteem is er een uniek, 5-cijferig wachtwoord. Het bedieningsbereik gaat tot 500 m.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details