Platform over bouwmaterieel & bouwmachines
Innovatie bij aanleg fietsostrade in Geel

Innovatie bij aanleg fietsostrade in Geel

De F105 fietsostrade tussen Herentals en Balen kon in september uitpakken met een primeur. Aannemer Colas Belgium ontwikkelde, in nauwe samenwerking met constructeur Wirtgen Belgium, speciaal voor het project van de provincie Antwerpen een dubbelzijdige betonmachine. “Het resultaat is een knap staaltje vakmanschap, gezamenlijk ontwikkeld door leverancier en gebruiker”, aldus Bart Thijs, technisch commercieel manager bij Colas Belgium.

De fietsostrade Herentals-Balen loopt langs spoorlijn 15 en is 36 km lang. De keuze voor een fietsostrade is doordacht: de F105 loopt door drie kleinere stedelijke gebieden met heel wat werk- en schoolbestemmingen. Het totale kostenplaatje bedraagt meer dan 30 miljoen euro, waarvan 9 miljoen euro gereserveerd is voor 2 fietstunnels en 9 fietsbruggen. “Vanuit de provincie Antwerpen zijn we volop bezig met de bouw van de F105”, vertelt Luk Lemmens, gedeputeerde voor Mobiliteit van de provincie Antwerpen. “Zo bouwden we onder andere al een fietstunnel onder de Ring van Geel en een 100 m lange fietsbrug over het kanaal Bocholt-Herentals. Uiteraard horen daar ook de verbindende stukken fietsweg bij. In Geel gaat het om een stuk van 3 km, in totaal spreken we over 20 km fietsweg voor de hele fietsostrade. Dat heeft Colas geïnspireerd om creatief en efficiënt te zijn bij het plaatsen van de boordstenen die moeten zorgen dat het asfalt op zijn plaats blijft liggen.”

Omgebouwde slipformpaver

Omwille van de steeds krappere werkruimte op werven, begon de groep Colas na te denken over mogelijkheden om bij een beperkte werkruimte met een betonmachine de lijnvormige elementen aan beide zijden van de weg gelijktijdig te kunnen uitvoeren. Bart Thijs: “Aangezien de bestaande slipformpavers op de markt steeds uitgerust zijn om slechts aan 1 zijde beton te kunnen plaatsen, wenste Colas samen met een constructeur dit idee verder uit te werken. Samen met constructeur Wirtgen bouwden we een bestaande slipformpaver om. Dat is een machine die al rijdend betonnen boordstenen plaatst. Het gevaarte heeft 4 rupsbanden en een dubbele offset mal die door Colas zelf is uitgedacht en -getekend. Wirtgen zorgde op haar beurt voor het design van de dwarsband en de verdeelworm voor de zijdelingse betontoevoer en bouwde alle ontworpen stukken.”

Een grote uitdaging was het optimaliseren van de stabiliteit van de omgebouwde machine.

Knap staaltje vakmanschap

Een grote uitdaging vonden Colas en Wirtgen in het optimaliseren van de stabiliteit van de omgebouwde machine, aangezien deze ontworpen is om slechts aan één zijde beton te plaatsen. “Daarenboven diende de hoeveelheid aangeleverde beton onafhankelijk te kunnen gedoseerd in functie van het verbruik aan de twee verschillende zijden”, legt Bart Thijs uit. “Voor het project fietsostrade in Geel diende een zeer smalle en hoge boordsteen met ingebouwde stut te worden gegoten, wat de moeilijkheidsgraad nog extra verhoogde. We zijn dan ook erg trots op het geslaagde eindresultaat. Deze innovatie is een knap staaltje vakmanschap, gezamenlijk ontwikkeld door leverancier en gebruiker en een prachtig voorbeeld van samensmelting van theorie en praktijk. Naast de talrijke innovaties zoals Wattway, Exopush, Flowell,… bevestigt Colas met dit pionierswerk haar positie als wereldwijd toonaangevend in wegenbouw. We passen onze slogan ‘We open the way!’ letterlijk toe.”

Het gevaarte heeft 4 rupsbanden en een dubbele offset mal die door Colas zelf is uitgedacht en -getekend.

Werken gaan vooruit

De provincie Antwerpen is als opdrachtgever trots op de nieuwe ontwikkeling. “Deze innovatie in de wegenbouw maakt duidelijk dat overheden en private ondernemingen elkaar kunnen aanzetten tot betere processen en producten”, vertelt Luk Lemmens. “Met onze fietsostrades zorgen we beleidsmatig voor rechtlijnige en kwalitatieve fietsinfrastructuur voor onze inwoners. De private markt speelt hier perfect op in om duurzamer en efficiënter te produceren. Een win-winsituatie voor de aannemer en de maatschappij. De werken op de F105 gaan overigens aan een hoog tempo vooruit. Mogelijks kunnen we het eerste deel van deze fietsostrade nog dit najaar openstellen voor het publiek.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details