Platform over bouwmaterieel & bouwmachines
Producten

Keestrack zet in op elektrificatie van zeef- en breekmachines

Familiebedrijf Keestrack stond in 1996 aan de basis van mobiele zeefmachines met directe toevoer.

Keestrack_C6e kopiëren
Volledig elektrisch draaien van mobiele breek- en zeefinstallaties kan een besparing aan brandstofkosten van wel 70 procent opleveren.

Tekst | Tekst en beeld | Keestrack

23 februari 2021 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Tegenwoordig zijn dergelijke zeefmachines de norm in de industrie, maar Keestrack loopt nog steeds voorop in de markt van mobiele zeef- en breekmachines. Dat blijkt ook uit het feit dat het bedrijf fors inzet op elektrificatie van het machinepark.

“We zijn in 2012 begonnen met de elektrificatie van de eerste machine, onze fijnzeef C6”, vertelt Marcel Kerkhofs, marketing manager bij Keestrack. “En sindsdien kan het eigenlijk standaard op alle machines. Er zijn slechts enkele modellen niet elektrisch aangedreven en de grootste zijn soms alleen verkrijgbaar in de diesel-elektrische uitvoering.”

Vooral bij de kleinere zeef- of breekmachines is het volgens Kerkhofs minder interessant omdat het rendementsverschil kleiner is “dit zijn vaker zeer mobiele machines voor loonwerkers die niet continue ingezet zijn. Maar zelfs de kleinste modellen percussiebrekers en zeefmachines zijn diesel-elektrisch aangedreven. Die worden vaak in een stedelijke omgeving ingezet om zo de strengere emissienormen makkelijker te halen.”

Klanten vroegen zich af hoe dat werkte met elektriciteitskasten en stof op de werf.

Voordeliger

“In het begin waren onze klanten wat afwachtend. Ze vroegen zich af hoe dat werkte met elektriciteitskasten en stof op de werf. Maar tegenwoordig zijn ze allemaal verkocht: het is immers veel voordeliger.”

Volgens Kerkhofs levert volledig elektrisch draaien van mobiele breek- en zeefinstallaties een besparing aan brandstofkosten van wel 70 procent op. “De initiële investering in een dieselelektrisch machine is iets groter”, stelt Kerkhofs. “Maar dat verdien je snel terug. Want het rendement van diesel-elektrische machines ligt hoger dan die van diesel-hydraulische. En uiteindelijk gaat het toch om de kosten. Wij geloven sterk in duurzaam ondernemen, maar dat krijgen we niet voor elkaar als er geen voordeel voor de eindgebruiker aan hangt.

Een ander voordeel van elektrisch draaien is dat als er iets met de motor mis zou zijn, je door er een generatorset aan te koppelen toch verder kunt produceren. “En natuurlijk scheelt het in onderhoud. Als je de dieselmotor niet gebruikt, hoef je hem ook niet te onderhouden. Bovendien scheelt het heel veel hydraulische olie, wat de milieu-impact verkleint en de kosten drukt.”

Plug-out

De diesel-elektrische modellen van Keestrack zijn niet alleen plug-in, wat betekent dat je ze slechts in het stopcontact hoeft te steken om te draaien, maar ook plug-out, waardoor je verschillende machines in een lijn met elkaar kunt verbinden. Bijvoorbeeld een grote breker met nazeef kan dan gekoppeld worden aan een stacker of een andere zeef. En dat kan zowel via een reguliere stroombron als via de diesel-generatorset. “Door de generatorset te gebruiken, verbruik je natuurlijk wel weer diesel, maar nog steeds een stuk minder dan wanneer je alleen diesel-hydraulisch zou draaien. En dat komt omdat elektrische motoren een veel groter rendement hebben dan hydraulische”, aldus Kerkhofs.     

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • BAVL

  Bouwen aan Vlaanderen

  Platform voor de bouw

  Naar website
 • IA

  Industrial Automation

  Platform over productie- en procesautomatisering

  Naar website
 • IB

  Interieurbouw & Schrijnwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
 • LP

  Lumenpro

  Platform over licht en verlichting

  Naar website
 • MTV

  Metaalvak

  Platform voor de metaalverwerkende industrie

  Naar website
 • Recyclepro

  Recyclepro

  Platform over de gehele recyclingstroom

  Naar website
 • CLW

  Construire la Wallonie

  Plateforme pour le bâtiment, génie civil et infrastructures

  Naar website
 • Greenpro

  Greenpro

  Platform voor de tuin- en groenprofessional

  Naar website
 • KB

  Keukenbouw

  Platform over design en techniek in de keukenbranche

  Naar website
 • ArchiComm-BE

  ArchiComm

  Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur

  Naar website
0%