Platform over bouwmaterieel & bouwmachines
Keestrack zet in op elektrificatie van zeef- en breekmachines
Volledig elektrisch draaien van mobiele breek- en zeefinstallaties kan een besparing aan brandstofkosten van wel 70 procent opleveren.

Keestrack zet in op elektrificatie van zeef- en breekmachines

Tegenwoordig zijn dergelijke zeefmachines de norm in de industrie, maar Keestrack loopt nog steeds voorop in de markt van mobiele zeef- en breekmachines. Dat blijkt ook uit het feit dat het bedrijf fors inzet op elektrificatie van het machinepark.

“We zijn in 2012 begonnen met de elektrificatie van de eerste machine, onze fijnzeef C6”, vertelt Marcel Kerkhofs, marketing manager bij Keestrack. “En sindsdien kan het eigenlijk standaard op alle machines. Er zijn slechts enkele modellen niet elektrisch aangedreven en de grootste zijn soms alleen verkrijgbaar in de diesel-elektrische uitvoering.”

Vooral bij de kleinere zeef- of breekmachines is het volgens Kerkhofs minder interessant omdat het rendementsverschil kleiner is “dit zijn vaker zeer mobiele machines voor loonwerkers die niet continue ingezet zijn. Maar zelfs de kleinste modellen percussiebrekers en zeefmachines zijn diesel-elektrisch aangedreven. Die worden vaak in een stedelijke omgeving ingezet om zo de strengere emissienormen makkelijker te halen.”

Klanten vroegen zich af hoe dat werkte met elektriciteitskasten en stof op de werf.

Voordeliger

“In het begin waren onze klanten wat afwachtend. Ze vroegen zich af hoe dat werkte met elektriciteitskasten en stof op de werf. Maar tegenwoordig zijn ze allemaal verkocht: het is immers veel voordeliger.”

Volgens Kerkhofs levert volledig elektrisch draaien van mobiele breek- en zeefinstallaties een besparing aan brandstofkosten van wel 70 procent op. “De initiële investering in een dieselelektrisch machine is iets groter”, stelt Kerkhofs. “Maar dat verdien je snel terug. Want het rendement van diesel-elektrische machines ligt hoger dan die van diesel-hydraulische. En uiteindelijk gaat het toch om de kosten. Wij geloven sterk in duurzaam ondernemen, maar dat krijgen we niet voor elkaar als er geen voordeel voor de eindgebruiker aan hangt.

Een ander voordeel van elektrisch draaien is dat als er iets met de motor mis zou zijn, je door er een generatorset aan te koppelen toch verder kunt produceren. “En natuurlijk scheelt het in onderhoud. Als je de dieselmotor niet gebruikt, hoef je hem ook niet te onderhouden. Bovendien scheelt het heel veel hydraulische olie, wat de milieu-impact verkleint en de kosten drukt.”

Plug-out

De diesel-elektrische modellen van Keestrack zijn niet alleen plug-in, wat betekent dat je ze slechts in het stopcontact hoeft te steken om te draaien, maar ook plug-out, waardoor je verschillende machines in een lijn met elkaar kunt verbinden. Bijvoorbeeld een grote breker met nazeef kan dan gekoppeld worden aan een stacker of een andere zeef. En dat kan zowel via een reguliere stroombron als via de diesel-generatorset. “Door de generatorset te gebruiken, verbruik je natuurlijk wel weer diesel, maar nog steeds een stuk minder dan wanneer je alleen diesel-hydraulisch zou draaien. En dat komt omdat elektrische motoren een veel groter rendement hebben dan hydraulische”, aldus Kerkhofs.     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?