Platform over bouwmaterieel & bouwmachines
Logische uitbreiding SQ-range automatische snelwissels

Logische uitbreiding SQ-range automatische snelwissels

Automatisch snelwisselen is de nieuwe standaard geworden bij symmetrische snelwisselsystemen. Dat ervaart Tom van Baars, Country Manager Benelux bij Steelwrist. Tijdens bauma was er dan ook veel belangstelling voor de logische uitbreiding van de SQ-range met de SQ65en SQ70/55.

Zonder de cabine te verlaten in enkele seconden kunnen wisselen van uitrustingsstuk, of het nu gaat om een tiltrotator, hamer, vergruizer, schaar, zeefbak, trilblok… Uit het oogpunt van productiviteit is dat wat machinisten en hun opdrachtgevers graag willen. In 2017 verraste Steelwrist de graafmachinewereld met de introductie van de SQ Auto Connection. Het Zweedse moederbedrijf noemde het een ‘strategische stap op weg naar een wereldwijde standaard voor graafmachines om automatisch olieleidingen te koppelen’. De technologie is bedoeld voor gebruik bij snelwissels, adapterplaten voor uitrustingsstukken en Steelwrist tiltrotators. Na de introductie van de SQ60-5 en SQ70 in 2017 en de SQ80 in 2018 zijn dit jaar de SQ65 en SQ70/55 aan de beurt, waarmee Steelwrist nu een SQ Auto Connection beschikbaar heeft voor graafmachines van 14 tot 50 ton.

SQ-range

Tijdens bauma was er veel belangstelling voor de logische uitbreiding van de SQ-range snelwissels.


Veiligheid gewaarborgd
Bij de SQ Auto Connection gaat het om wigsluitende snelwissels volgens ISO-13031:2016. Om daar aan te kunnen voldoen zijn de SQ-snelwissels en SQ-tiltrotators tevens uitgerust met het gepatenteerde Front Pin Lock systeem. Dat verhoogt automatisch de veiligheid bij het wisselen van uitrustingsstukken zonder gebruik te maken van kwetsbare electronica. Daarnaast zijn alle snelwissels, zoals gewoonlijk bij Steelwrist, gemaakt uit één stuk gietstaal en voorzien van een ophanging met Expander Pins. Dat maakt de snelwissels licht, laag van opbouw en toch zeer sterk en stabiel.

Uitwisselbaar met Oilquick
De SQ-techniek is overigens ook inzetbaar bij uitrustingsstukken die niet hydraulisch worden aangedreven maar wel voldoen aan de Symmetrische standaard.De SQ snelwissel-techniek is goed inzetbaar wanneer meerdere functies nodig zijn. Daarbij kan ook de electronica, de centrale smering of zelfs een lekleiding automatisch gekoppeld worden. Om het systeem overal te kunnen toepassen is de automatische SQ koppeling uitwisselbaar met de bekende OilQuick systemen, mits die de Symmetrische standaard volgen. 

High Flow
Belangrijk onderdeel van de SQ Auto Connection-techniek is een hoge doorstroomcapaciteit van het hydraulische systeem, waarvoor de gepatenteerde Qplus koppelingen zijn  ontwikkeld. Deze kennen ten opzichte van de concurrentie een veel hogere flow met minder weerstand, wat zorgt voor een flinke efficiëntieslag. De uit een stuk gemaakte seals staan garant voor eenvoudiger onderhoud. Daarbij is er voor de SQ-tiltrotators een High Flow doorvoer. Deze is slim en duurzaam en zorgt daarbij voor een aanmerkelijk hogere opbrengst.

SQ-range

Van links naar rechts: snelwissel met kopplaat en slang buiten; SQ-oplas adapter hoog; OQ aanboutadapter.


Snel leverbaar
De SQ70/55 en SQ80 snelwissels zijn vanaf heden leverbaar, de tiltrotators die hiermee uitgerust zijn volgen in het laatste kwart van dit jaar en in de eerste maanden van 2020. De SQ65 snelwissel en tiltrotators zijn te leveren vanaf medio derde kwartaal 2019. De kopplaten en aanlasdelen voor de betreffende gereedschappen en uitrustingsstukken zijn reeds leverbaar.  


Eén standaard is fantastisch, waarom dan ieder een eigen standaard?

“Uiteindelijk is een Open-standaard in het belang van álle eigenaars en machinisten van graafmachines. Het is belangrijk om iedereen bewust te maken van de realiteit, zodat ieder een eigen doordachte beslissing kan nemen. Uitwisselbaar of niet, het is een eigen keuze.”

Aan het woord is Stefan Stockhaus, de topman van Steelwrist. In een uitgebreid artikel, waarvan hieronder de verkorte weergave, pleit hij voor het handhaven van de uitwisselbaarheid via een Open Standaard. Dus niet net zoals bij onze mobieltjes allemaal aparte laders en kabeltjes. Toch dreigt het bij de snelwissels nu die kant op te gaan,

Voor degenen die bauma hebben bezocht, was de verhitte discussie over compatibiliteit en snelwisselsystemen met olieconnectie niet te missen. Daar speelt namelijk iets soortgelijks, vindt Stefan Stockhaus. “Het is al geruime tijd duidelijk dat de Symmetrical (S-type) snelwissels terrein
winnen op een wereldwijde schaal. Het is ook de enige standaard die open is en niet wordt gecontroleerd door één enkele fabrikant.”

“Echter, met de verschuiving van S-type naar SQ- of OQ-typen kunnen dingen veranderen. Ondanks dat zowel SQ als OQ fundamenteel gebaseerd zijn op de dimensies van S-type, komen er twee verschillende gezichtspunten naar voren,” signaleert Stefan.

Zo probeert Oilquick volgens hem fanatiek om dealers te dwingen zich te binden aan hun Clean System-benadering, waarbij alleen Oilquick-snelwissels mogen worden gebruikt in combinatie met Oilquick-adapters. Stefan Stockhaus wijst op de Enigma-pennen (Front Pin Guide). Daarmee is volgens hem een duidelijke stap gezet om klanten vast te binden aan een fabrikant-eigen oplossing.

Steelwrist kiest voor openheid
De reactie van Stefan Stockhaus is duidelijk: “Wij bij Steelwrist geloven in essentie, dat gebruikers niet vast willen zitten aan één oplossing of merk waarbij men later niet van leverancier kan veranderen. We zijn ook van mening dat één van de redenen voor het succes van het S-type is dat het een goed gedefinieerd, gestandaardiseerd en open systeem is en dus vrijheid van keuze biedt.” 

Stefan Stockhaus eindigt met een concrete oproep: “Onze aanpak staat voor werken aan een goed gedefinieerde, gestandaardiseerde snelwissel inclusief oliekoppelingen. We nodigen andere fabrikanten die denken aan snelwissels met olieaansluitingen daarom uit om contact met ons op te nemen, omdat we nu van plan zijn de wissel ook voor andere fabrikanten open te stellen.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details