Platform over bouwmaterieel & bouwmachines
Milieuvriendelijk, elektrisch en hybride

Milieuvriendelijk, elektrisch en hybride

Elektrische en hybride aandrijving winnen ook in de machinebouw gestadig terrein. In april lanceerde Manitou een serie 100 % elektrisch aangedreven machines onder het label ‘Oxygen’. Er zullen nog meer elektrische toestellen volgen, maar nu telt de Oxygen-lijn al een nieuwe ruwterrein hoogwerker en een aantal verreikers.

Hoogwerkers en verreikers zijn toestellen die ook indoor gebruikt worden. Uitlaatgassen zijn dan best te vermijden. Bovendien legt de maatschappij de druk op alle toestellen met verbrandingsmotor om milieuvriendelijker te worden. Manitou speelt alvast in op die trend met een aantal elektrische machines.

Arnaud Sochas, innovatiemanager bij Manitou: “Spelers in de bouw worden geconfronteerd met een toenemende vraag naar flexibele, duurzame (CO2-arme) oplossingen, vooral voor stedelijke werkgebieden. Met het Oxygen-label wil de Manitou groep een concreet antwoord bieden op deze behoeften. Onze aanpak omvat uiteraard elektrische machines, maar ons primaire doel is om een proportionele oplossing te bieden die op maat is gemaakt voor iedere toepassing. Deze oplossingen moeten kosteneffectief zijn voor de gebruiker. We werken zowel aan het verlagen van de totale eigendomskosten als aan het reduceren van de impact op het milieu.”

gww_bm03_2019_manitou_02-kopieren

Deutz als partner

Voor de elektrificatie van de toestellen ging Manitou te rade bij ontwikkelingspartner Deutz. Dat resulteerde in de eerste van twee Manitou verreikers voor de bouw en een hybride aandrijflijn. Deze ontwikkelingen zijn afkomstig van het filiaal e-Deutz.

Dit filiaal voorziet een modulair productportfolio voor elektrische aandrijving, waarbij de klanten de keuze hebben uit een combinatie van verbrandingsmotoren, elektrische motoren, accu’s en elektronica om volgens de behoeften een pakket samen te stellen.

De volledig elektrische Manitou MT 1135 verreiker is uitgerust met een 360 volt energievoorziening en een 60 kW elektrische motor. De accu met een capaciteit van 30 kWu moet voor de energie zorgen. De standaard MT 1335 heeft een 75 kW Deutz TCD 3.6 dieselmotor.

In het hybride prototype werd deze diesel vervangen door een kleinere TCD 2.2 met 55 kW en een 20 kW elektrische motor. Het elektrisch systeem is berekend op 48 volt.

gww_bm03_2019_manitou_03-kopieren

De Manitou MT 625-E Oxygen gunt ons een blik op de toekomst.

 

Eerste machines op de markt

De ATJ 200-E Oxygen is de eerste elektrische alle terrein hoogwerker van Manitou. Met een werkhoogte van maximaal 20 meter en een maximale capaciteit van 230 kg, biedt het model dezelfde prestaties als de dieselversie. Volledig opgeladen volstaat de 48 volt accu voor een hele werkdag inzet. Belangrijk hierbij is dat de operationele kosten voor de gebruiker geschat worden op 20 % van die voor een toestel met dieselaandrijving.

De Manitou MRT 2550-H Oxygen Lab verreiker is een hybride prototype van de dieselversie MRT 2550. De hybride is in staat om voor beperkte tijd in 100 % elektrische modus te werken. De capaciteiten van het toestel bleven behouden: een hefhoogte van 25 meter en een hefvermogen van 5 ton. De elektrische MT625-E Oxygen verreiker van Manitou is een machine in de compacte klasse. Het is een lichtgewicht verreiker, gebaseerd op de huidige MT625. Hij werd volledig aangepast om optimaal te presteren met de elektrische aandrijving. Daarbij werd ook de

cabine nieuw ontworpen met nieuwe, intuïtieve hulpmiddelen en eigentijdse, duurzame materialen. Zelfs hout is in het interieur van de cabine gebruikt, om de duurzame visie van Manitou te benadrukken.

De elektrische, scharnierende hoogwerker Manitou 170 AETJ-L heeft een capaciteit van 200 kg en biedt een werkhoogte tot 16,90 meter. Zijn troeven zijn de uitzonderlijke horizontale reikwijdte en overhang om te kunnen werken op verschillende plaatsen en hoogtes zonder de hoogwerker te hoeven te verplaatsen. Deze hoogwerker is geschikt voor werkzaamheden in nauwe en volle ruimtes. In de rijmodus is de hoogte lager dan 2 meter.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details