Platform over bouwmaterieel & bouwmachines
Minder diesel, meer autonomie en Stage V belangrijkste nieuws Bauma 2019

Minder diesel, meer autonomie en Stage V belangrijkste nieuws Bauma 2019

Stage V gaat al op 1 januari van kracht voor machines tot 56 kW en vanaf 130 kW. Voor de machines daartussenin, van 57 kW tot en met 129 kW, wordt dat een jaar later. Veel merken laten tijdens Bauma in alle categorieën machines zien die aan de strengere emissie-eisen voldoen en uiteraard gaan de motorenfabrikanten ze daarin voor. Meerdere fabrikanten hebben al aangegeven dat door Stage V het toepassen van roetfilters en AdBlue onvermijdelijk wordt. Het is dus afwachten of fabrikanten zoals Doosan en JCB hun inmiddels wereldberoemde kreet ‘No DPF’ in stand kunnen blijven doen. Bovendien melden de laatste berichten dat JCB niet aanwezig zal zijn op Bauma. Nadat de Britse fabrikant in 2016 nog als grote innovatie de Hydradig graafmachine presenteerde, gaat het bedrijf in 2019 Brexit-gewijs voor een show in eigen huis. Best jammer, want er staan een reeks leuke nieuwtjes te wachten.

Elektrificatie
Elektrisch aangedreven machines komen met mondjesmaat, maar de trend is onvermijdelijk. Zoals de dieselauto langzaam maar zeker uit de steden wordt verdreven, zo vergaat het uiteindelijk ook het (wegen)bouwmaterieel en het grote arsenaal aan hulpmiddelen voor hoveniers en gemeentelijke (onderhouds)diensten. Tijdens Bauma 2019 zullen bedrijven op dat vlak allerhande voorbeelden laten zien. Hoewel het vooralsnog gaat om kleine machines, zijn ook verrassingen uit het grotere segment zeker te verwachten. Zo is Volvo bezig met het testen van de geheel elektrische bouwplaats en die resultaten zullen getoond worden. Ook Caterpillar is bezig met een forse elektrisch aangedreven graafmachine als voorloper op een hele lijn. Terwijl de opmars van elektrische aandrijvingen bij machines volop aan de gang is, dooft die van hybride aandrijvingen stilaan uit.

Bauma 2019
Wanneer bij Liebherr de grote dumper gaat ‘brullen’, kun je bijna letterlijk over de hoofden lopen. Dat wordt dit jaar alleen maar erger, nu op Bauma meer dan 600.000 bezoekers worden verwacht.

Groengas
Bij de trucks lopen de hazen anders. Daar ligt het accent meer op groengas en waterstof als alternatief voor diesel. Een goed voorbeeld gaf Iveco onlangs op de grote vrachtautovakbeurs IAA in Hannover. Daar was de gehele stand ‘dieselloos’ gemaakt en stonden alleen trucks met alternatieve aandrijvingen. Het Zuid-Koreaanse Hyundai is op zijn beurt al ver gevorderd met waterstofmotoren. Elektrisch rijden is vooral voor bestelauto’s en stadsdistributie weggelegd en niet voor transport over langere afstand.

Autonoom
Ook autonoom ‘bewegen’ staat sterk in de belangstelling. Bij de trucks gaat dat sneller dan bij het bouwmaterieel, maar ook hier is de omgeslagen richting is onmiskenbaar. Enerzijds vanwege groeiende tekorten aan vakbekwame chauffeurs en machinisten, anderzijds vanwege de hogere productie, (afwerk)kwaliteit en brandstofbesparing die ermee gepaard gaat. Komatsu, Hitachi, maar ook Volvo CE zijn enkele voorbeelden van merken die op dit vlak de toon zetten.

Bauma 2019
Ook ons wegenbouwmaterieel zal niet aan alternatieve brandstoffen en/of elektrificatie ontkomen voor werken in stedelijk gebied.

Mediadialoog
Meer concreet nieuws over Bauma 2019 volgt eind januari, wanneer de internationale vakpers tijdens de Media Dialoog in München van een honderdtal bedrijven een voorbeschouwing krijgt van de nieuwtjes en ontwikkelingen die we tijdens de materieelvakbeurs te zien krijgen.      


Het wordt erg druk in München
Binnen enkele maanden reizen vanuit de hele wereld honderdduizenden materieelexperts af naar Messe München. Daar vindt van 8 tot en met 14 april Bauma 2019 plaats, de nog altijd grootste materieelvakbeurs ter wereld.

Volgens de beursorganisatie is de belangstelling enorm. Er zijn twee nieuwe hallen, waardoor de expositieruimte met 9.000 vierkante meter is uitgebreid. Het aantal exposerende bedrijven kan daardoor stijgen tot een record van ruim 3.500 uit 55 landen (3.423 in 2016). Ook het bezoekersaantal gaat een record breken, want er worden meer dan 600.000 geïnteresseerden verwacht (ca. 580.000 in 2016).

Bauma 2019
Meer dan ooit te voren gaan we tijdens Bauma onder de motorkap kijken……

Hotelkamers zijn daardoor nu al schaars en erg prijzig tijdens de beursweek. Een goed alternatief zijn bijvoorbeeld de organisatoren van beursreizen zoals TradeFairs.be en Anko beursreizen, in samenwerking met Van Ekeris Expo Service, de vertegenwoordiging van Bauma in de Benelux.

Bauma is van maandag 8 tot en met vrijdag 12 april 2019 geopend van 09:30 tot 18:30 uur, op zaterdag 13 april van 08:30 tot 18:30 uur en op zondag 14 april van 09:30 tot 16:30 uur. Uitgebreide informatie is te vinden op www.bauma.de.

Tekst | Pieter de Mos    Beeld | Bauma, Liebherr

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details