Platform over bouwmaterieel & bouwmachines
Online feest bij overstap op Stage V motoren
Bij de populaire rupsgraafmachines 140X, 150X en 220X zorgt de Stage V Dieselmax 448 niet alleen voor lagere emissies, maar ook voor een fors hoger koppel.

Online feest bij overstap op Stage V motoren

De grootscheepse overstap op Stage V motoren is voor JCB een feestelijk moment, dat dit jaar helaas zonder publiek dus geheel online moest worden gevierd.

De overstap op Stage V motoren is tegenwoordig een echt JCB-feestje, want sinds enkele jaren komen steeds meer motoren uit de eigen fabriek. Daar wordt bijvoorbeeld de Dieselmax 448 geproduceerd. Die gaat in de grotere graafmachines de Stage IV (Tier 4 final) versies vervangen die we kennen als EcoMAX 444 en 448. De overstap op de Dieselmax 448 levert niet alleen een lagere emissie op, maar tevens een aanzienlijk hogere koppel en dat komt de inzetbaarheid ten goede. Laten we beginnen met de populaire rupsgraafmachines 140X, 150X en 220X. De verhoogde efficiëntie van Stage V is hier gecombineerd met een nog beter uitgeruste en grotere cabine en dat uiteraard met behoud van alle bewezen kenmerken van de Stage IV modellen. 

Geen EGR meer nodig

Bij de 140X en 150X is de JCB EcoMAX 444 vervangen door een JCB Dieselmax 448, die met een inhoud van 4,8 liter hetzelfde vermogen van 81 kW (108 pk) levert, maar nu met een koppel van 516 Nm, een stijging van maar liefst 135 Nm. Bij de 220X is de EcoMAX 448 ingeruild voor de nieuwe JCB Dieselmax 448 motor, die hetzelfde vermogen van 129 kW (172 pk) met 690 Nm koppel biedt. 

Het drietal graafmachines is nu ook voorzien van automatische motoruitschakeling om het brandstofverbruik en de uitstoot te verminderen wanneer de graafmachine niet in gebruik is. Verder zijn ze uitgerust met een nieuw Selective Catalytic Reduction Filter (SCR-F), dat bestaat uit een gecombineerde SCR, Diesel Particulate Filter (DPF) en Diesel Oxidation Catalyst (DOC) met een grote roetopnamecapaciteit. Hierdoor is uitlaatgasrecirculatie niet langer noodzakelijk, zodat deze EGR (Exhaust Gas Recirculation) daarom is verwijderd van het nieuwe inlaatspruitstuk, hetgeen resulteert in een schonere verbranding.

Bij de compacte graafmachines van 4 tot 6 ton praten we nu over Series 2. Door Stage V is dieseluitlaatvloeistof zoals AdBlue niet meer nodig.

Compacte graafmachines

Bij de mini-graafmachines van 4 tot 6 ton praten we voortaan over Serie 2. Als eerste vervangt de zero-tailswing 50Z-2 zowel de vorige 48Z-1 als 51R-1 modellen, neemt de 56Z-2 het over van de 55Z-1 en vervangt de conventionele tailswing 60C-2 de vorige 57C-1. Ze worden aangedreven door een 1,7 liter driecilinder common-rail Perkins Stage V dieselmotor met turbocompressor en een vermogen van 34 kW (45,6 pk). Door de dieseloxidatiekatalysator (DOC) en het dieselroetfilter (DPF) is er geen dieseluitlaatvloeistof (DEF) zoals AdBlue meer nodig. De motor is optimaal afgestemd op het hydraulische systeem en wordt nu geleverd met programmeerbare automatische stop-, automatische stationair- en one-touch idle-functies.

Verreikers, Teletruks, generator

De voor Europa gebouwde JCB-verreikers krijgen allemaal (van de 531-70 tot en met de 540-200) een JCB 448 Dieselmax-motor, die 81 kW (109 pk) levert. EGR is niet nodig: de automatische motorstop vermindert het brandstofverbruik en er zijn vier soorten regeneratie om stilstand te verminderen.

De nieuwe reeks Teletruk-heftrucks met telescopische giek heeft een 46 kW (62 pk) JCB by Kohler Stage V-motor, een nieuwe vormgeving en een ROPS / FOPS Command Plus-cabine met 12 procent meer ruimte. De machines kunnen bogen op een hoger hefvermogen bij volledige reikwijdte.

Tot slot heeft JCB zijn eerste generator uit de Rental-serie (RS) met EU Stage V geïntroduceerd, waardoor klanten een hoger primair vermogen krijgen met lagere emissies. De G40RS V vervangt het Stage IIIA G36RS-model en levert 40 kVA bij een frequentie van 50 Hz.     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details