Platform over bouwmaterieel & bouwmachines
PRINOTH en Streumaster ontwikkelen de grootste off-road kalkstrooier op de markt

PRINOTH en Streumaster ontwikkelen de grootste off-road kalkstrooier op de markt

In september 2020 ontwikkelden PRINOTH en Streumaster een 13 m3 grote kalkstrooier op rubber tracks met het PANTHER T12-onderstel als basis. Deze afmeting is tot nu toe de grootste op de markt, gebouwd op rubber tracks. 

 Nauwe samenwerking, de sleutel 

Om deze afmeting te bereiken hebben de ingenieursteams van PRINOTH en Streumaster een aantal belangrijke wijzigingen aangebracht in hun respectievelijke basiseenheden. De totale hoogte moest minder dan 3.188 mm hoog zijn en de breedte mocht niet meer dan 2.700 mm bedragen en ook de ROPS-certificering moest behouden blijven. Streumaster zorgde voor een breder en lager formaat van de bak vergeleken met reguliere kalkstrooiers op wielen, waardoor hij geschikt is voor off-roadgebruik. Bovendien heeft PRINOTH de cabine naar voren verzet om dezelfde stabiliteitsniveaus te behouden, maar dan met een lagere totale hoogte. Door een hechte samenwerking hebben de ingenieurs in een korte tijd een zeer competitieve oplossing geproduceerd die snel aan populariteit wint. 

Productiviteitsverhoging 

“Vergelijkbare trackmodellen zijn niet in staat om dezelfde volumes te bereiken met behoud van stabiliteit en een extreem lage bodemdruk. Dankzij deze geweldige samenwerking tussen PRINOTH en Streumaster is de uiteindelijke oplossing bijna 60% productiever waardoor klanten de bodem over de hele wereld kunnen stabiliseren met snellere cyclustijden, ” zei de directeur Verkoop voor PRINOTH, Doug Little. “De samenwerking met Streumaster, een partnerbedrijf van Wirtgen-system, was stimulerend voor zowel de techniek als de verkoop. We moesten een beetje buiten de kaders denken om de beperkingen die dit project met zich meebracht te overwinnen. We zijn ervan overtuigd dat deze oplossing, die we nu wereldwijd introduceren, de capaciteit van aannemers zal vergroten voor het leggen van kalk in off-road omgevingen,” voegde hij toe. 

Bij Streumaster worden deze en al hun kalkstrooiers exclusief via het Wirtgen-dealernetwerk wereldwijd aangeboden. “Toen we deze nieuwe ontwikkeling om op een rubbertrackvoertuig te construeren voor het eerst bespraken, moesten we alle belangrijke aspecten van bodemstabilisatie in beschouwing nemen. Typische bouwplaatsen in sommige landen, zoals België, hebben niet genoeg draagkracht voor voertuigen op wielen. Het bereiken van een lage bodemdruk was een van de belangrijkste doelstellingen. Ten tweede moest het voertuig op de weg kunnen worden vervoerd op een dieplader-vrachtwagen, daarom was de totale hoogte van het voertuig ook een uitdaging. Als gevolg daarvan moest ook het zwaartepunt worden verlaagd. Dit is belangrijk voor de stabiliteit en veiligheid wanneer onze klanten onder moeilijke omstandigheden werken, bijvoorbeeld om kapseizen te voorkomen. Ons derde doel was de levering van het eigenlijke bindmiddel (calc). Het was voor onze klanten een wens om de vrachtwagen met de kalk zo snel mogelijk weer op de weg te krijgen. Zodat de “verspilde wachttijd” altijd zeer beperkt blijft. Daarom hadden we een oplossing nodig waarbij de hoofdtruck in 3 cycli geleegd kon worden (ca. 32T = 32m³). Dit resulteerde in een 13m³ strooier. In eerste instantie kon geen enkele fabrikant ons de benodigde ruimte bieden om een 13m³-kalkstrooier te bouwen en tegelijkertijd aan alle eerder genoemde eisen te voldoen. Prinoth stelde voor om hun cabine naar voren te verzetten. Het ontwerp van Prinoth’s Panther T12 chassis maakte dit mogelijk en het bleek de ultieme oplossing te zijn om aan alle eisen van onze klanten te voldoen. De bovengenoemde uitdagingen, samen met de zeer hoge precisie van de bindmiddelstrooiers van Streumaster, hebben geleid tot tevreden klanten die profiteren van een op maat gemaakte oplossing voor zeer, soms extreem zware werkomstandigheden waar geen andere kalkstrooier kan worden gebruikt”, aldus Mehdi Belkalem, Senior Commercieel Technisch Adviseur van Wirtgen Belgium B.V. 

Deze voertuigen zijn klaar om te worden gebruikt en beschikbaar voor de verkoop. Voor meer informatie en/of het plaatsen van een bestelling gelieve contact op te nemen met [email protected] of [email protected]

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details