Platform over bouwmaterieel & bouwmachines
Steeds meer compacte machines elektrisch
De 1TE elektrische knikdumper is een ideale partner voor de 19C-1E elektrische minigraafmachine van JCB.

Steeds meer compacte machines elektrisch

Tijdens een virtuele show werden medio november enkele nieuwe compacte elektrische machines gepresenteerd. Verder wil JCB leidend worden op het gebied van de powerpacks en komt er een snelle universele oplader voor alle E-TECH machines.

Om met het kleinste nieuwtje te beginnen: de al in 2019 op de markt gekomen minigraver 19C-1E wordt, zoals JCB het omschrijft, een machine voor alle seizoenen. Naast de canopyversie is er nu een versie met volledig gesloten cabine, niet onaantrekkelijk in onze contreien. De ruime ROPS/FOPS-cabine krijgt eenvoudig te vervangen gelaagd vlakglas en elektrische verwarming die volgens JCB geen enkele invloed zal hebben op de prestaties van de machine. Door het goede zicht rondom zijn spiegels niet nodig.

JCB’s allereerste elektrisch aangedreven verreiker is opnieuw een leuke primeur.

Elektrische knikdumper

Met de onthulling van een 1 tons hoogkiepmodel knikdumper gaf JCB de eerste primeur weg. Dumper 1T-E heeft twee lithium-ion batterijen van 5 kWh aan boord, bij normaal gebruik voldoende voor een volledige shift. Het laadvermogen is 1000 kg en de maximale loshoogte bedraagt 2,39 m. De hoogkiepbak is speciaal gericht op het laden in hoge bakken en grote containers. 

Populaire rupsdumper

De populaire HTD-5 rupsdumper – bijnaam Dumpster – heeft een elektrische versie gekregen. Het is een hoogkiepmodel met 500 kg laadvermogen en 1,45 m overkiephoogte. De 9 kW elektromotor biedt een rijsnelheid tot 3 km/u en de maximale oplaadtijd van de 48 V lithium-ion batterij bedraagt twee uur.

De machinist kan nu ook de gloednieuwe optionele ride-on SmartStep gebruiken, een comfortabele veiligheidsfunctie. Wanneer de machinist er tijdens het rijden vanaf stapt, blokkeert de hydrauliek van de rupsen automatisch, maar kan de kiepbak gewoon worden gebruikt. Met opgeklapte SmartStep is alle hydrauliek ingeschakeld en kan de machinist gewoon achter de machine lopen. 

De elektrische Dumpster is een hoogkiepmodel met 500 kg laadvermogen en 1,45 m overkiephoogte.

Allereerste verreiker

JCB’s allereerste elektrisch aangedreven verreiker is opnieuw een leuke primeur. Ruim 43 jaar geleden bracht JCB als eerste een verreiker op de markt en dit jaar komt de Britse fabrikant opnieuw revolutionair uit de hoek met de 525-60E, een volledig elektrische versie. Die kan dezelfde prestaties leveren als de conventionele dieselvariant. Hij heeft twee elektromotoren, eentje van 17 kW voor de aandrijflijn en een tweede van 22 kW voor het aandrijven van het hydraulische (hef)systeem. De acculading van de 96 V lithium-ion batterij wordt mede op peil gehouden door regeneratie van de giekdalings- en remenergie. Mede hierdoor is er een volledige ploegendienst mee te draaien.

Tim Burnhope, hoofd innovatie bij JCB: “JCB heeft een baanbrekende voorsprong genomen. Als wereldmarktleider op het gebied van verreikers trekt de lancering van de JCB 525-60E de elektrificatie van machines verder door naar de algemene bouw, industrie en landbouw, en biedt hij een emissievrije oplossing voor het hanteren van ladingen zonder in te boeten aan prestaties of productiviteit. We zijn erg enthousiast over de toekomst van deze machine.”

De snelle universele oplader is inzetbaar voor alle huidige en toekomstige elektrische machines van het E-TECH gamma.

Snellader voor E-TECH gamma

JCB heeft een snelle universele oplader ontwikkeld, die inzetbaar is voor alle huidige en toekomstige elektrische machines van het E-TECH gamma. Hij werkt met 48 V tot 96 V en hoger en kan bijvoorbeeld in slechts 2,5 uur tijd elektrische minigraver 19C-1E volledig opladen. De universele oplader vereist een standaard driefasige elektrische voeding van 415 V en wordt geleverd met stekkers met zowel vier als vijf pinnen, zodat deze bruikbaar is in heel Europa.

JCB heeft als backupvoorziening een robuust stapelbaar powerpack ontwikkeld.

Powerpack als backup

Voor elektrisch aangedreven machines die moeten werken in afgelegen gebieden of in gebouwen, tunnels en dergelijke, heeft JCB als back-upvoorziening speciale powerpacks ontwikkeld. Die hebben vier of acht accu’s met een opslagcapaciteit van 23 of 46 kWh en 8 kW/10 kVA enkelfase uitgangsvermogen. De powerpacks zijn robuust uitgevoerd, met een stalen frame van een vierkante meter. Voor stapelen en eenvoudig laden en lossen zijn de bekende vorksloffen aangebracht. De ontladingsdiepte van de accu’s is geoptimaliseerd om de standtijd te verlengen en zelfs na 2.000 volledige oplaad- en ontlaadcycli (ruim 10 jaar) hebben ze gegarandeerd meer dan 85 % van hun capaciteit over, zo laat JCB ons weten. De powerpacks kunnen ook back-upelektriciteit leveren voor verlichting en beveiliging, bijvoorbeeld wanneer ’s nachts de dieselgeneratoren zijn uitgeschakeld.     


"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details