Platform over bouwmaterieel & bouwmachines
STIHL Contra: legendarische kettingzaag viert 60ste verjaardag

STIHL Contra: legendarische kettingzaag viert 60ste verjaardag

Werken met en in de natuur vergemakkelijken. Dat was de visie van ingenieur Andreas Stihl toen hij zijn bedrijf oprichtte in 1926. De missie om het werk gemakkelijker te maken en tegelijk veiligheid en flexibiliteit te bieden, blijft tot op vandaag een belangrijke drijfveer van de fabrikant van kettingzagen en elektrische machines. Een product dat deze visie met succes belichaamt sinds 1959, is de STIHL Contra, die 30 jaar na de eerste STIHL tweemanszaag met benzinemotor op de markt kwam. De eerste STIHL eenmanszaag zonder tandwieloverbrenging was een mijlpaal in de wereld van de bosbouw en voor het bedrijf zelf. In 2019 viert de “legendarische Contra” – de trots van zowel verzamelaars als eigenaars – haar 60-jarige jubileum.

200 % productiever: STIHL ontketent revolutie in de bosbouw in 1959

In 1959 realiseerde Andreas Stihl een technologische doorbraak. De Contra, een eenmanszaag zonder tandwieloverbrenging, maakte werkzaamheden in het bos aanzienlijk eenvoudiger. Met haar chipperketting en membraancarburator die in alle posities werkt, was de kettingzaag onbeperkt flexibel, zonder de instellingen handmatig te moeten aanpassen. Dankzij het compacte en gestroomlijnde ontwerp woog de Contra slechts 12 kilogram. Bovendien was ze efficiënter dan haar voorgangers, met motorprestaties van 6 pk (4,4 kW) en een maximale snelheid van 7000 rotaties pm. Het resultaat was een lichtere en efficiëntere kettingzaag dan elke andere zaag die toen op de markt was. Daardoor konden bosbouwers hun productiviteit met 200 procent verhogen. Dankzij de Contra ontketende STIHL in 1959 een revolutie in de wereld van de bosbouw en zette het een nieuwe standaard op het gebied van kettingzagen.

Begin van een succesverhaal

Na de officiële lancering duurde het niet lang vooraleer de Contra erkenning kreeg als de benzine-aangedreven eenmanszaag met de beste zaagprestaties. De succesvolle start op de Duitse markt zorgde al snel voor wereldwijde ophef. Het succes van de Contra luidde een nieuw tijdperk in voor STIHL, waardoor het bedrijf een omzetgroei met dubbele cijfers kon boeken. Omdat alle signalen wezen op welvaart en groei, maakte de snelle uitbreiding die gepaard ging met het succes van de benzinekettingzaag het zowel mogelijk als noodzakelijk om de capaciteiten van het bedrijf te vergroten. In de jaren die volgden zou STIHL nieuwe productiefaciliteiten en een extra fabriek in Waiblingen bouwen. In de volgende 10 jaar groeide het personeelsbestand van het bedrijf van ongeveer 640 werknemers in het jaar 1959 tot meer dan 1500 werknemers in 1969. Ook het productievolume kende een duidelijke toename. Sinds 1971 is STIHL het bestverkochte kettingzaagmerk ter wereld.

Basis voor talloze innovaties in de kettingzaagtechnologie

Met de technische basis die dankzij de Contra gelegd was, bleef STIHL in de daaropvolgende jaren alles op alles zetten om de veiligheid, ergonomie, milieuvriendelijkheid en prestaties van zijn kettingzagen verder te verbeteren. STIHL legt de lat alsmaar hoger: van het anti-vibratiesysteem – voor het eerst geïnstalleerd in de Contra in 1965 – en het kettingremsysteem QuickStop tot driewegkatalysatoren, emissiereductietechnologie en de lancering van accutechnologie voor kettingzagen 10 jaar geleden. De nieuwste mijlpaal is de STIHL injectietechnologie, toegepast in de STIHL MS 500i kettingzaag met benzinemotor, ’s werelds eerste in serie geproduceerde kettingzaag met elektronische brandstofinjectie. Het hoofdstuk “Voortgang” in het STIHL Jaarverslag 2018 geeft een overzicht van belangrijke technische ontwikkelingen van de kettingzaag.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details