Platform over bouwmaterieel & bouwmachines
Naar een perfecte stofbeheersing

Naar een perfecte stofbeheersing

In heel wat recyclagebedrijven is de aandacht voor stofbeheersing de laatste jaren in een stroomversnelling gekomen. Maar het uitwerken van de perfecte oplossing is een complexe evenwichtsoefening: een te hoog vochtgehalte kan het productieproces en de kostprijs beïnvloeden, te weinig verneveling kan dan weer leiden tot overlast voor werknemers en buurtbewoners. Davy De Baere ontwikkelde een ingenieus vernevelingssysteem dat op maat van elke site, stationair of mobiel, kan opgeleverd worden. Zo ontstond Pulvi.

“Het begon allemaal toen een klant bij ons kwam aankloppen omdat hij op de bestaande markt nergens de stofbeheersingsoplossing vond die hij nodig had. Hoewel we zelf nog weinig ervaring hadden met vernevelingsystemen, bleek onze passie voor materialen en techniek een uitstekende basis om van te vertrekken. Met vallen en opstaan zijn we tot een innovatieve oplossing gekomen, die inmiddels gepatenteerd is en die een antwoord biedt op de beperkingen die conventionele oplossingen met zich meebrengen”, aldus De Baere. Een eerste groot verschil is dat het systeem op hoogte wordt geïnstalleerd. De kraanman ondervindt zo geen enkele belemmering en hoeft zijn activiteiten ook niet te staken van zodra de windrichting verandert. “De nevel die wordt verspreid vanuit de zorgvuldig gepositioneerde sproeilijnen veroorzaakt geen bijkomende turbulentie die stof doet opwaaien, maar slaat integendeel het stof neer. Testen hebben bewezen dat we met één sproeilijn zonder steunpunt tot 100 m site kunnen voorzien van een efficiënte stofbeheersing.”

Pulvi

Door geen plunjerpompen in te zetten kunnen afvalverwerkingsbedrijven regen- of kanaalwater gebruiken en zonder onderhoudsonderbrekingen doorwerken.


Drastische daling waterverbruik
Een tweede verschil is dat het systeem werkt op lage druk en dat laat zich voelen in de portemonnee. De Baere: “Door de lage druk en het gebruik van de juiste nozzle uit het speciaal voor dit systeem ontworpen gamma nozzles voor specifieke binnen- en buitentoepassingen, krijgen we een heel fijne mist die we zodanig kunnen afregelen en doseren dat het vochtgehalte van de stoffractie op de grond de vooropgestelde eisen niet overschrijdt. Met ons systeem kunnen we een drastische daling van het energie- en waterverbruik realiseren in vergelijking met de traditionele oplossingen, terwijl het rondvliegend stof wel continu naar beneden gedrukt wordt. Onze ervaring heeft uitgewezen dat het waterverbruik tot een derde kan worden teruggebracht.” Door geen plunjerpompen in te zetten – deze pompen vragen om een hoge waterzuiverheid en hebben wekelijks onderhoud nodig – kunnen afvalverwerkingsbedrijven bovendien regen- of kanaalwater gebruiken en zonder onderhoudsonderbrekingen doorwerken. “Maar we zorgen uiteraard wel voor een filtering, zodat de medewerkers veilig kunnen werken. Daar gaan we zo ver in als de klant het wil”, voegt De Baere eraan toe. 

Pulvi

Oplossingsgericht maatwerk
Een derde manier waarop Pulvi zich onderscheidt, is de oplossingsgerichte maatwerkaanpak. De grootte van het terrein, de hoeveelheid stof die vrijkomt uit het te verwerken materiaal, het type shredder … het zijn allemaal zaken die een invloed hebben op de stofontwikkeling. “Zelfs de inplanting van gebouwen op een site kan een impact hebben omdat het de wind anders kan laten circuleren. Daarom is elk project voor ons maatwerk. Een testopstelling ter plaatse bezorgt ons de nodige informatie over hoe we onze parameters optimaal kunnen instellen voor het best mogelijke resultaat.” Naast het eigen vernevelingssysteem, dat bestaat als mobiele of vaste installatie, werden ook stofnetten, overkappingen van transportbanden en pompen aan het assortiment toegevoegd. Zo kan u bij Pulvi terecht voor een totaaloplossing voor uw specifiek stofbeheersingsprobleem, en dit zowel in verkoop als in verhuur. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details